Daniel Horodniceanu, trimis în judecată disciplinară după scandalul cu polițiștii în trafic. Ce spune avocatul său
Your browser doesn't support HTML5 video.
Inspecția Judiciară a promovat împotriva lui o acțiune disciplinară și le cere colegilor să îl sancționeze pe fostul șef al DIICOT. În replică, avocatul lui Horodniceanu susține că anchetatorii s-ar fi grăbit, într-un exces de zel.
”Dumneavoastră faceți cu mine chestii din astea cu care credeți că faceți cu orice infractor... Cu mine nu faceți. În rest nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a țării".
Pentru această înregistrare, făcută pe ascuns de un agent de poliție rurală acum aproape două luni, vicepreședintele CSM Daniel Horodniceanu își riscă acum cariera.
Inspecția Judiciară a promovat împotriva lui o acțiune ce va fi judecată chiar de colegii săi din secția disciplinară. Apărătorul procurorului, el însuși fost șef al DIICOT, susține că Inspecția Judiciară i-ar fi încălcat lui Horodniceanu dreptul la apărare și nu l-ar fi ascultat înainte să îl dea pe mâna CSM-ului.
Inspecția Judiciară îl acuză pe Hordniceanu de două abateri disciplinareDaniel Țicău, avocatul lui Daniel Horodniceanu: ”Chiar dacă imaginile care au fost difuzate în buclă cu procurorul Horodniceanu prezintă un comportament calificat de unii detestabil, inadmisibil, comportament care intrigă, pot să înțeleg emoția publică declanșată. Dar ceea ce nu pot să înțeleg este cum se poate realiza o procedură cu încălcarea grosolană a dreptului la apărare".
Inspecția Judiciară îl acuză pe Horodniceanu de două abateri disciplinare, însă acesta susține că anchetatorii săi nu l-au audiat pentru a le explica punctul său de vedere și nici nu i-ar fi luat în considerare dovezi care îl ajutau să se disculpe.
Printre acestea, inclusiv înregistrări video, surprinse de camerele de supraveghere, care i-ar contrazice pe polițiștii care l-au oprit și care susțineau că fostul șef de la Crimă Organizată ar fi încălcat normele rutiere. Iar o expertiză făcută la cererea apărării arată că Horodniceanu nu ar fi depășit nici viteza legală.
Daniel Țicău, avocatul lui Daniel Horodniceanu: ”Poate că Horodniceanu și comportamentul său sunt susceptibile de sancțiuni legale, poate. Dacă se va dovedi că manifestările sale sunt incompatibile cu statutul și demnitatea funcției de procuror sau cu prestigiul justiției. Dar acest lucru este reglementat în codul deontologic al magistraților, nu este reglementat în legea privind statutul judecătorilor și procurorilor în vigoare, ca abatere disciplinară".
Convins că a devenit o țintă a celor pe care i-a anchetat, Daniel Horodniceanu nu exclude posibilitatea ca secția de procurori în materie disciplinară a CSM să îl sancționeze totuși, procurorul riscând de la avertisment și diminuarea îndemnizației lunare, până la excluderea din magistratură.
Dacă se va întămpla așa, vicepreședintele CSM va cere să fie judecat de instanța supremă, acolo unde cele mai multe decizii de sancționare a judecătorilor și procurorilor au fost anulate.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Inspecţia Judiciară a anunţat marţi decizia în cazul vicepreşedintelui CSM Daniel Horodniceanu, acuzat că a avut un comportament inadecvat când a fost oprit in trafic de poliţişti, conform news.ro.
Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. a) şi m) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Prevederile legale invocate se referă la încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi la folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, ca abateri discuplinare.
„Fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenţi de poliţie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare”, precizează Inspecţia Judiciară.
De asemenea, ”fapta procurorului care, în cadrul interacţiunii cu agenţii de poliţie, şi-a declinat şi afirmat repetat calitatea de procuror, a ameninţat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agenţilor de poliţie, sugerând că ar avea relaţii sau influenţă cu scopul de a primi un tratament favorabil şi de a-şi rezolva problemele în alt cadru decât cel reglementat pentru toţi cetăţenii constituie abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022”.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.
Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, fost procuror-şef al DIICOT, a fost oprit în trafic de poliţiştii ieşeni, moment în care i-a întrebat pe oamenii legii dacă ştiu cine este şi a ameninţat totodată că va lua legătura cu şeful Poliţiei judeţului Iaşi, imaginile apărând în spaţiul public.
Horodniceanu a susţinut, referindu-se la reacţia sa, că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării, el precizând că a reacţionat într-un mod care nu îl caracterizează.
Sursa: Pro TV
Etichete: inspectia judiciara , Daniel Horodniceanu , cercetare disciplinara
Dată publicare: 27-06-2023 13:09