Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O nouă zi fierbinte în justiție. CSM a dat aviz negativ noii ordonanțe care schimbă iar legile

Your browser doesn't support HTML5 video.

CSM a dat aviz negativ noii ordonanțe de urgență prin care ministrul Tudorel Toader și premierul Dăncilă vor să remedieze schimbările adoptate acum mai bine de două săptămâni în ceea ce privește legile justiției.

Avizul CSM este consultativ.

Ministru Justiției Tudorel Toader, care este și membru al CSM, a decis să nu fie prezent la această ședință, unde s-a analizat noua ordonanță de urgență prin care să fie modificate din nou legile justiției.

Ultimele modificări anunțate de Toader au provocat nemulțumiri și critici din partea societății civile, dar și a magistraților, care s-au plâns de fatul că aceste prevederi vor afecta și mai mult independența lor. De altfel, în ultima perioadă au avut loc proteste vehemente: unii magistrați au suspendat anchetele sau procesele, iar alții au protestat în mod public, cerându-i lui Tudorel Toader să abroge această ordonanță.

Ca o formă de compromis, ministrul Justiției a dat de înțeles că este dispus să renunțe la anumite modificări, adoptând această nouă ordonanță pentru care cere acum avizul CSM. Este vorba despre 5 modificări. Unele vizează cariera procurorilor, implicit accesul la funcțiile înalte din Ministerul Public, la care nu vor mai avea acces și judecătorii, așa cum și-a dorit Tudorel Toader, dar mai ales chestiunea revocării din funcție a magistraților, bazată exclusiv pe criteriul bunei reputații.

Citește și
adina florea
Dragnea: „Mi se par destul de ciudate supărările generate de Secția Specială”

Întrebat de jurnalişti, la intrarea în CSM, ce aviz ar merita proiectul de ordonanţă de urgenţă, procurorul general al României Augustin Lazăr a răspuns:

"Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanţă de urgenţă care ar amplifica şi mai mult incertitudinea reglementării legilor Justiţiei, asta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile Justiţiei au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care prin a 4-a ordonanţă de urgenţă vrea să ajusteze legile Justiţiei".

El a adăugat că îngrijorarea magistraţilor este determinată de incertitudinea cadrului legal în care se lucrează.

"De ce deranjează pe magistraţii această chestiune? Este foarte clar: îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistraţii sunt oameni care reflectează asupra legii. Ei vor să ştie care le este statutul legal, cum ar trebui să acţioneze conform legii şi iată că ne aflăm acum la a patra ordonanţă de urgenţă, care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească. Din păcate, asta e situaţia", a spus Lazăr. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult