Modifica setarile cookie
Toate categoriile

CCR: Interceptările obținute de SRI pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi folosite ca probe în instanță

Nicio înregistrare produsă de SRI, în activitatea de culegere a informațiilor, nu va mai putea fi folosită ca probă într-un dosar penal, a decis, marți, Curtea Constituțională.

Plenul Curții Constituționale s-a pronunţat, marți, asupra mai multor excepţii de neconstituţionalitate, printre acestea aflându-se și o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Codul de procedură penală legată de folosirea interceptărilor în procesele penale.

"Dispoziţiile criticate au următorul conţinut:

Art. 139 alin.(3) din Codul de procedură penală: „Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege. "; Art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991: „(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: [...] d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni.", se arată în comunicat.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a decis:

Citește și
CCR, Curtea Constitutionala
CCR dă peste cap planurile Executivului. Două proiecte au fost întoarse de judecători

"1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.11 alin.(1) lit.d) din Legea nr.51/1991 privind securitatea națională a României.

2. Cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.139 alin.(3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituționale în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991", se mai arată în comunicatul CCR.

Potrivit acestei decizii, nicio înregistrare produsă de SRI, în activitatea de culegere a informațiilor, nu va mai putea fi folosită ca probă într-un dosar penal, chiar dacă ar fi girată de un judecător.

Astfel, chiar dacă un judecător decide că o astfel de probă, audio sau video, poate fi admisă, aceasta nu mai poate fi folosită ca mijloc de probă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult