Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cazul Kovesi vs România la CEDO. 4 întrebări-cheie și un posibil verdict în primăvară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Judecătorii CEDO au transmis, în luna ianuarie, 4 întrebări părților în cauza Kovesi vs România, pentru a stabili în ce măsură fosta șefă a DNA a avut un proces echitabil în ceea ce privește revocarea sa din funcție.

Verdictul ar putea fi dat în primăvară. Până atunci, Guvernul poate ajunge la o înțelegere cu Kovesi sau poate răspunde la acuzații.

Cele patru întrebări au fost făcute publice, luni, pe site-ul instituției

1 - Este articolul 6 paragraful 1 din Convenție aplicabil din perspectivă civilă în prezentul caz?

2 - Dacă da, a avut petentul acces la justiție pentru a stabili în ce măsură au fost respectate drepturile și obligațiile sale civile în legătură cu demiterea ei din funcția de șef DNA, în acord cu articolul 6 paragraful 1 din Convenție?

3 - Conform acuzațiilor reclamantei, care susține că demiterea ei a fost rezultatul punctelor de vedere exprimate public din punct de vedere profesional, a existat vreo încălcare a dreptului ei la liberă exprimare, în acord cu prevederile Articolului 10 paragraful 1 din Convenție? Dacă da, această interferență este reglementată în lege și în acord cu termenii Articolului 10 paragraful 2?

Citește și
laura codruta kovesi
Kovesi, despre plângerea la CEDO: ”Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor”

4 - A avut reclamanta la dispoziție acces la o cale de atac internă pentru a rezolva problemele prezentate în contestație, așa cum prevede Articolul 13 din Convenție?

Potrivit G4media.ro, prima întrebare este importantă întrucât articolul 6 ale două laturi, civilă și penală, și, de principiu, litigiile privind funcția publică nu intră în sfera dreptului la un proces echitabil.

În urmă cu aproximativ 2 săptămâni, acţiunea prin care fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare din funcţie a fost admisă, urmând să înceapă judecata pe fond.

Laura Codruţa Kovesi a atacat, în decembrie 2018, la CEDO decizia de revocare din funcţia de şef al DNA, susţinând că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituţional soluţionat la CCR, că instanţa constituţională a hotărât revocarea sa, dar că nu a fost citată, nici n-a avut posibilitatea de a se apăra. Kovesi mai arată că decizia CCR nu a putut fi contestată şi că, în consecinţă, nu i-au fost respectate garanţiile unui proces echitabil.

Pe 9 iulie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituţională. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult