Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analiștii politci taxează ultima idee a lui Toader: ”Ne întoarcem la vremurile trecute?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Incriminarea demnitarilor pentru aşa-zisa denigrare a ţării, despre care a vorbit ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar putea fi interpretată drept un atac la libertatea de exprimare.

Spun asta analiştii politici care i-au ascultat discursul din Parlamentul European. Ministrul Justiţiei a negat însă, într-o declaratie pentru PRO TV, că ar avea de gând să propună o asemenea măsură.

Dar şi vineri, la Guvern, premierul Viorica Dăncilă a acuzat "oameni politici români" că dezinformează, iar acest lucru este, în opinia sa, inacceptabil.

În fața parlamentarilor europeni, ministrul Justiţiei a vorbit despre cum în Codurile penale ale unor ţări dezvoltate ar exista acuzaţia de denigrare la adresa demnitarilor care-şi critică ţara.

Tudorel Toader: ”Mandatul pe care-l are un demnitar, indiferent de nivelul de reprezentare, este cel de a promova valorile naţionale, europene, de a consolida, ajuta la îndreptarea, ridicarea standardelor unde este necesar şi nicidecum de a denigra țara de origine.

Citește și
Carmen Dan, Parlamentul European
Cum au fost avertizați în Parlamentul European miniștrii Carmen Dan și Tudorel Toader

Sunt țări cu stat de drept ridicat structurat mai înalt decât România care sancţionează denigrarea ţării respective de către demnitarul, cel care e împuternicit să o reprezinte."

Vineri, l-am întrebat pe ministrul Justiţiei ce intenţii are.

Reporter: "Dar aveţi de gând să puneţi în aplicare şi la noi ceva similar?” Tudorel Toader: ”Eu doar am spus că în unele Coduri penale se află aşa, atât. Mai departe... n-am spus nimic.” Reporter: ”V-a inspirat aşa de tare?” Tudorel Toader: ”Am spus numai ce scrie în alte Coduri. Mai mult nu."

Analiştii politici spun că, dacă într-adevăr mai există aşa ceva în ţările dezvoltate, reprezintă cel mai probabil rămăşiţe ale unor vremuri apuse şi nu se mai aplica în prezent.

Cristian Pârvulescu, politolog: "În România, în acest context, a folosi astfel de ameninţări la adresa libertăţii de expresie are o singură semnificaţie: aceea de a face o parte a societăţii să se teamă şi să nu se mai exprime. Este o atitudine evident iliberală, deci îndreptată împotriva libertăţilor civile şi a drepturilor omului."

Viorica Dăncilă pare însă la fel de deranjată de critici şi a declarat deschis acest lucru la începutul şedinţei de guvern.

Viorica Dăncilă: "Ne confruntăm cu o campanie de dezinformare împotriva țării noastre, alimentată de oameni politici români, mergând până la cel mai înalt nivel. Acest lucru este inacceptabil."

Cristian Pârvulescu, politolog: "Este o obsesie a guvernanţilor să promoveze o astfel de legislaţie - din punctul meu de vedere este profund neconstituţională. Ce înseamnă până la urmă aceasta aroganță de a-i obliga pe unii, aşa-zişi demnitari, să se supună unei viziuni unice? Ne întoarcem la vremurile trecute?"

În 2017, şeful PSD Liviu Dragnea a promovat Legea defăimării, prin care propunea amenzi de până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi.

A retras-o după reacţiile negative pe care le-a provocat. Anul trecut a declarat însă că nu renunţă la idee, dar că momentan nu reprezintă o prioritate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult