Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Riscăm o nouă bulă imobiliară. Momentul perfect ca să vinzi sau să cumperi

România riscă să între într-o nouă bulă imobiliară, la fel de primejdioasă precum cea de acum 10 ani, spun specialiştii. Aşa că tot mai mulţi vor să afle cât valorează cu adevărat proprietăţile lor dar şi când să vândă sau să cumpere.

În oraşe precum Cluj, Timişoara sau Iaşi locuinţele s-au scumpit în ultimii ani chiar şi cu 40 la sută. Preţurile au ajuns astfel la nivelul celor din mai multe ţări occidentale. De pildă, în Cluj-Napoca media a sărit în această primăvară de 1.500 de euro pe metrul pătrat, iar la apartamente cu o cameră a sărit simţitor de 1.650 de euro pe metrul pătrat – valoare nemaiatinsă din 2008. Şi în Capitală, metrul pătrat la apartamentele noi cu 3 şi 4 camere a ajuns în iunie la o medie în jurul a 1.500 de euro.

În plus, cererea de împrumuturi pentru locuinţe a crescut numai în ianuarie şi februarie, de obicei luni mai slabe, cu 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu e de mirare că analiştii vorbesc de riscul unei noi bule imobiliare.

Pe de altă parte, cei care deţin deja locuinţe şi se gândesc să le vândă riscă să nu profite de această creştere. Şi asta deoarece sunt multe proiecte imobiliare noi, astfel că s-a observat chiar o uşoară scădere a preţurilor la locuinţele mai vechi, mai ales în Bucureşti. Pe de altă parte, nici cei care vor să vândă, nici care care vor să cumpăre nu ştiu precis care ar fi momentul optim, iar piaţa este dominată în continuare de neîncredere, dat fiind numărul semnificativ de capcane şi cazuri negative.

Cum poţi deci să afli dacă preţul pe care îl ceri pentru locuinţa ta e prea mic – şi ieşi în pierdere – sau prea mare, şi rişti să rămâi cu ea nevândută? Cea mai simplă soluţie – în plus, şi gratuită – este cea pe care am folosit-o şi pentru a obţine aceste cifre: indicele imobiliare.ro, care reprezintă o medie a preţului solicitat (în euro pe metru pătrat util) pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro atât de agenţiile imobiliare cât şi de proprietari.

Citește și
apartamente mici
Apartamente cât o debara, la preţuri de lux. Cum eviţi capcanele imobiliare

Indicele imobiliare.ro este calculat la nivel naţional şi la nivelul celor mai mari oraşe din România: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara. Cu ajutorul indicelui vezi, de pildă, cum evoluează de la o lună la alta preţurile apratamentelor vechi sau noi şi te poţi orienta când să vinzi sau să cumperi în funcţie de tendinţele pieţei.

Pe imobiliare.ro găseşti multe alte instrumente şi informaţii folositoare, şi chiar ghiduri care te ajută să faci rost de bani pentru proiectele imobiliare sau să te orientezi între diversele zone în care ţi-ai putea cumpăra o locuinţă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult