Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu. Tot mai mulţi copii devin victime ale abuzurilor sexuale ''brutale'' în mediul online

Copiii sunt exploataţi sexual şi traficaţi în mediul online la o scară fără precedent în contextul progresului tehnologic, care permite agresorilor să urmărească victimele fără să fie pedepsiţi.

Aceasta este concluzia unui raport dat publicităţii miercuri de o coaliţie formată din instituţii guvernamentale, ONG-uri şi companii tehnologice, citat de Thomson Reuters Foundation.

Răspândirea la nivel mondial a internetului de mare viteză şi numărul tot mai mare de utilizatori de telefonie mobilă alimentează traficul de persoane pentru "cybersex", care a devenit ''o formă brutală de sclavie modernă'', după cum se arată într-un raport al alianţei internaţionale WeProtect, cu sediul în Marea Britanie.

Din Marea Britanie şi Statele Unite până în India şi Filipine, copiii sunt abuzaţi în transmisiuni difuzate în direct şi vânduţi pentru sex - de multe ori prin intermediul reţelelor de socializare şi prin site-uri de publicitate - în schimbul unor preţuri tot mai mici, potrivit grupurilor pentru combaterea traficului de persoane.

''Abuzarea copiilor în mediul online nu a fost niciodată mai facilă'', a declarat fondatoarea WeProtect, Joanna Shields, pentru Thomson Reuters Foundation, la summitul ''End Violence Solutions'', desfăşurat în această perioadă în Stockholm, Suedia.

Citește și
inselatorie mobila
În loc de mobilier, au în casă pungi și cutii. Păcăleala pusă la cale de un fost deținut

''Tehnologia... le oferă infractorilor un acces fără precedent la victime, noi capabilităţi şi o încredere sporită pentru comiterea faptelor de abuz asupra copiilor pe scară largă'', a adăugat Joanna Shields, fost director executiv în cadrul Facebook şi fost ministru pentru Securitate şi Siguranţă pe Internet în cadrul Guvernului britanic.

Chiar dacă nu sunt disponibile informaţii cu privire la magnitudinea acestei infracţiuni la nivel global, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) estimează că anual 1,8 milioane de copii ajung victime ale traficului de persoane.

Abuzul copiilor în mediul online şi traficul de persoane sunt dificil de abordat, deoarece infracţiunile transcend frontierele, pe fondul unei coordonări limitate între ţări, în timp ce agresorii utilizează cele mai noi tehnologii pentru a fi cu un pas înaintea autorităţilor, se arată în raportul WeProtect.

''Impunitatea a permis diversificarea metodelor lor de operare, rezultând ameninţări noi şi persistente'', se menţionează în document.

Raportul face apel la îmbunătăţirea cooperării între guverne, grupuri din societatea civilă, companii tehnologice şi agenţiile care se ocupă cu aplicarea legii pentru a lua măsuri contra acestui tip de infracţiune cu o evoluţie rapidă.

''Protejarea copiilor de această formă contemporană de abuz de minori necesită (...) un parteneriat între organismele de reglementare şi companiile tehnologice'', a declarat Bharti Patel, directorul organizaţiei non-guvernamentale ECPAT din Marea Britanie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult