Viitorul an școlar le va aduce elevilor o nouă materie despre ecologie și protecția mediului
Your browser doesn't support HTML5 video.
Unii profesorii îi învață deja pe copii la cursurile opționale ce substanțe poluează sau cum trebuie să protejeze planeta.
Astfel de cursuri sunt acum opționale și sunt organizate de asociații de mediu cu ajutorul profesorilor. Alexandra Dicu, de pildă, predă educație tehnologică și, de curând, și educație ecologică.
Alexandra Dicu, profesoară de educație tehnologică: „După ce ne informăm, ieșim afară, în curtea școlii, unde ne putem conecta cu natura. Copiii realizează diverse jocuri. Un exemplu, arta în colaborare cu natura."
Educația ecologică pe care elevii o pot învăța în școli are la bază un manual digital, dezvoltat de organizația World Wide Found.
Cătălina Murariu, coordonator în educație la Platforma Școli Verzi: "Facem apel la învățarea în natură, învățare prin experiență și făcând parte din cotidianul lor. Înseamnă că ei pot cu adevărat să schimbe ceva. Le face plăcere să le povestească și părinților și ei devin, la rândul lor, profesori."
Iar senatorii au fost de acord ca elevii să învețe despre mediu. Materia nu va mai fi opțională, ci va fi inclusă în cursurile obligatorii. Astfel, orice profesor va putea preda educația despre mediu.
Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Discutăm de habitate, specii, de ce e nevoie să protejăm anumite specii sau anumite habitate, de unde ne hrănim, cum ne hrănim, ce impact are hrana asupra naturii. O substanță chimică care este prezentă, de exemplu, într-un deodorant dăunează naturii, nu dăunează naturii? Cum putem reduce utilizarea acestor substanțe?"
Legea merge la promulgare, iar elevii ar urma să înceapă educația pentru mediu în anul școlar 2022- 2023.