Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tinerii nu se mai înghesuie să dea la Medicină. Care sunt cele mai căutate facultăţi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cererile de înscriere la facultate încep să se alinieze cu ofertele de pe piaţa muncii. De pildă, la Psihologie a crescut numărul candidaţilor, pentru că s-au înmulţit slujbele în acest domeniu, şi la stat, şi la privat.

Pe lista specializărilor căutate sunt şi media digitală sau IT. Medicina este şi ea în top, dar nu se mai înscriu aşa de mulţi tineri ca în anii trecuţi. La Facultatea de Psihologie din Iaşi sunt 7 tineri pe un loc până acum. 

Conducerea spune că a crescut prestigiul profesiei de psiholog în societatea românească.

Ştefan Boncu, decan Facultatea de Psihologie, Universitatea A. I. Cuza: "Directorii din şcoli şi profesorii din şcoli şi-au dat seama că un psiholog este teribil de util, poate sprijini copiii în şcoli. Mulţi manageri din firme au realizat că psihologii sunt importanţi în selecţia personalului."

Florina a absolvit anul trecut psihologia şi de atunci face parte din echipa de recrutare a viitorilor angajaţi într-o firmă din Iaşi. Studiile o ajuta să citească oamenii. Monica, în schimb, şi-a deschis un cabinet personal. „Adresabilitatea este foarte ridicată, preponderent făcând terapie de cuplu şi familie. Îşi doresc să ştie cum să managerieze conflictele dintre ei, să nu se răsfrângă emoţional asupra copiilor", explică ea. După Psihologie, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi cea mai mare concurenţa a fost la sport, cu 7 candidaţi pe un loc, apoi la medicină, cu 6 pe un loc. În Cluj, cea mai căutată este media digitală, cu 26 de tineri pe un loc bugetat. Înfiinţată acum 2 ani, specializarea depăşeşte pentru prima oară jurnalismul. În top sunt şi alte specializări mai noi.

Citește și
interviu angajare
Tinerii români, acceptați de universitățile din UK după interviuri de 15 minute

Ana Soos, prorector Universitatea Babeş Bolyai: "La contabilitate şi informatică de gestiune sau economică sunt 10 pe un loc şi urmează psihologia cu 9,95."

Sunt căutate şi limbile străine, cum ar fi japoneză, chineză sau norvegiana. La medicină sunt în total 1.800 de candidaţi, la toate specializările, cu 100 mai puţini faţă de anul trecut. Înainte, la medicină generală, erau 7 pe loc, acum media a ajuns la 2,6.

Cererea pentru acest domeniu a scăzut şi în Timişoara. Anul trecut erau 5 pe un loc, acum sunt 2.

Prof. dr. Amdrei Moţoc, director Marketing UMF: "Concurenta mai mare este la medicină generală, şi asta ne surprinde pentru că s-a schimbat un pic raportul, anii trecuţi era concurenta foarte mare la medicină dentară."

În Capitală, peste 1.800 de tineri au concurat pe 569 de locuri la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Carol Davila. Dacă în 2013 în Bucureşti se înregistra cea mai mare concurenţă din ultimii 20 ani: 5 candidaţi pe loc, ea a scăzut în 2015 la 2,3 candidaţi pe loc, iar anul acesta au fost 3,2 pe un loc.

Pe de altă parte, chiar dacă salariile medicilor au crescut, lipsurile din sistemul medical rămân un obstacol în drumul celor care vor să salveze vieţi.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult