Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai mulți tineri vor la catedră. Sunt atrași de salariile care au crescut în ultimii ani și de programul mai lejer

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Ca profesor, ai o slujbă stabilă, multe vacanțe, și chiar un salariu decent!” Asta spun candidații la examenul de titularizare, cu aproape 30% mai mulți ca în 2023.

Cei mai mulți recunosc că s-au orientat brusc spre catedră, după ce lefurile din sistemul de stat au crescut, în urma grevei de anul trecut. Cu un rezultat peste 7, se pot angaja în școli, prin contract pe durată nedeterminată.

Storși de puteri, 36.000 de concurenți care vor slujbe stabile în sistemul școlar au ieșit din săli după patru ore.

Candidat: „Cald, în primul rând. Aerul condiționat funcționa în ghilimele”.

Din cele aproape 10.000 de posturi vacante, cele mai multe sunt pentru învățători, educatori și personalul din creșe.

Citește și
profesori
12 candidați la titularizare au primit nota 1. Cele mai mari note le-au primit cei care au venit din alte domenii

Candidată: „Educator- puericultor. Anul trecut am luat 6,05 și da, am picat”. De altfel, la examenul scris al titularizarării s-au prezentat 3 tipuri de candidați. Întâi, picații din anii trecuți, care au profesat ca suplinitori, și mai trag un loz. Candidat: „Destul de ușor... trecând prin experiență de 8 ani de zile”. Apoi, sunt cei care fac o schimbare de carieră. De pildă, de la antrenor la... Candidat: „Profesor de educație și sport”.

Reporter: „Ați alergat mult după postul ăsta?”

Candidat: „Da”. În fine, adevărata gură de oxigen sunt absolvenții din acest an, care vin din universități și școli pedagogice. Mulți cu note foarte mari. Candidată: „Am luat 9,75”. Candidat: „Dacă tot am terminat clasa a XII-a, am zis de ce să nu-mi încerc norocul și la titularizare?” Viitorul învățător crede că poate trăi, măcar de la lună la lună, din salariul de aproape 4.000 de lei ca debutant. Desigur, contează programul redus și vacanțele generoase. Reporter: „Ce te-a motivat să fii profesor de geografie?”

Candidată: „Sistemul, care e foarte slab. Și învățătorii și profesorii nu știu să se ocupe de elevi”.

Reporter: „Și vrei să vii cu un plus?” Pot deveni titulari doar candidații cu note de la 7 în sus. Peste 5, sunt primiți ca suplinitori. Reporter: „La ce notă vă așteptați?”

Candidat: „Sper să fie peste 5. Vreau să mă bucur de notă, când o s-o primesc”.

Nemulțumiți că rezultatele titularizării, așteptate pe 23 iulie, vor fi publicate cu nume și prenume, mai mulți candidați au cerut Ministerului Educației să le treacă identitatea sub anonimat.

Argumentul lor este că nici la un interviu pentru postul de femeie de serviciu în școală punctajul nu este făcut public. Oficiali din Ministerul Educației ne spun că nu trebuie confundată abilitatea de a da cu mătura cu nivelul de pregătire al celor de la catedră, pe care inclusiv părinții ar trebui să-l cunoască.​ Prin comparatie cu anul acesta, în 2023 s-au inscris la titularizare cu 13 mii mai puțini candidați. Jumătate dintre ei au luat între 5 și 7.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult