Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Profesorii primesc statut de autoritate publică. Cum vor fi pedepsiți cei ce îi agresează

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ani de scandaluri în şcoli, cadrele didactice din România vor avea statut de autoritate. Asta prevede o lege, votată în Parlament, în cazul în care un profesor este agresat de elevi sau de părinţi.

Iar pedepsele sunt mai mari cu o treime decât în mod normal, pentru violenţă fizică, sau verbală. În timp ce această lege apără drepturile profesorilor, nu specifică şi care ar fi, noile lor obligaţii.

Legea prevede ca atunci când un profesor este agresat, acesta să beneficieze de protecţia acordată funcţiilor de autoritate publică, adică de "respect şi consideraţie, autoritatea de a lua decizii oportune, protecţie juridică şi un climat de ordine în timpul desfăşurării activităţii.”

Violențele petrecute în spaţiul şcolar s-au înmulţit şi sunt necontrolate, spun reprezentanţii sindicatelor. În baza legii, cei care agresează profesorii riscă până la doi ani şi jumătate de închisoare.

Cornelia Popa Stavri, secretar general FSLI: „Pedepsele au fost majorate cu o treime şi este suficient să descurajeze intenţia de a intra violent în spaţiul şcolar, atât pentru elevi, cadre didactice, părinţi, nu se referă doar la o apărare unilaterală. Orice act de violenţă îndreptat împotriva profesorului se răsfrânge negativ şi asupra elevului."

Citește și
Monica Anisie
Liderii sindicali din învățământ critică dur controalele recente din școli

Federaţia asociaţiilor de părinţi solicită măsuri suplimetare pentru a se stabili adevărul în cazul unui conflict în şcoală.

Iulia Cristiache, Federația părinților: „Se ia drept bună declaraţia profesorului, practic eşti catalogat vinovat până demonstrezi tu că nu e aşa, să poată începe urmărirea penală ceea ce nu e în regulă. Atunci să se introducă supraveghere audio video inclusiv în sălile de clasă."

Elevii cer chiar că legea să fie respinsă şi au trimis o scrisoare deschisă către preşedintele României.

Karina Caraminahi, consiliul elevilor: „Noi mereu am militat pentru un sistem de învățământ de calitate, pe un parteneriat real între elev, profesor și părinte şi nu cred că respectul ar putea fi impus printr o reglementare legislativă. Într-adevăr sunt cazuri în care profesorii sunt agresaţi de elevi, dar trebuie să ne uităm şi când drepturile elevilor sunt des încălcate de profesori."

Potrivit unui studiu efectuat pentru Ministerul Educaţiei peste 70.000 de profesori din toată ţara au fost cel puţin o dată jigniţi, ameninţaţi sau loviţi de elevi sau părinţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult