Profesorii demonstrează, cu exemple, cât de ”absurde” sunt modelele testelor grilă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
"Nu schimbăm regulile, în timpul jocului", a susţinut vineri, ministrul interimar, Rovana Plumb, la două zile după ce ministerul anunţase opusul. Aşadar, cel puţin pentru acest an, nu vor exista subiecte tip grilă la examene.
La consultările de la Ministerul Educaţiei, în special profesorii de limba română au criticat dur introducerea subiectelor tip grilă la examenele naţionale.
Profesoara Florina Rogalski susţine că modelele publicate acum două zile de minister au fost "absurde".
Florina Rogalski, profesoară de limba romană: "Itemii sunt de tot râsul. Li se propunea elevilor să mediteze dacă textul lui Tudor Arghezi pune problema bucuriei faptului că timpul trece şi am zis, domne, asta e o aberaţie. Cine se bucură că timpul este ireversibil, că îmbătrâneşti şi mori?"
Foto: Fragment dintr-un test grilă la limba română
Și elevii care îşi doresc rezultate corecte la examene, conform pregătirii fiecăruia, s-au opus.
Petru Apostoaia, preşedintele consiliului naţional al elevilor: "Sunt în clasa a 12-a şi având şi experienţă cu alte subiecte, cele pe modelul vechi, mi s-au părut mult mai uşoare. Primeşti nişte indicii pentru a rezolva problema, iar noi nu ne dorim acest lucru. Ne dorim să fie o evaluare cât mai corectă, cât mai obiectivă, cât mai aproape de realitate."
Elevii, dar şi părinţii se împart, însă, în două tabere.
Iulian Cristache, preşedintele federaţiei asociaţiilor de părinţi: "Am primit ieri (joi - n.r.) cel puţin 30 de mesaje de la elevi care se rugau de mine să susţin acest tip de examen
Reporter: "Păi, evident că pentru ei ar fi mai uşor."
Iulian Cristache, preşedintele federaţiei asociaţiilor de părinţi: "Nu ştiu dacă ar fi mai uşor. Luaţi în calcul că sunt facultăţi de renume care au la admitere acest examen."
Grilele de la admiterea la Medicină, care l-au şi inspirat pe fostul ministru Valentin Popa, cel care a şi venit cu ideea, au însă un grad de dificultate extrem de ridicat şi conţin 100 de întrebări, nu zece.
Bogdan Enescu, antrenor al lotului olimpic de matematică: "Sunt destul de multe concursuri în lume unde testele sunt grilă, dar sunt foarte bine gândite şi bine amestecate. Dacă ai doar zece întrebări, nici nu ai cum să le amesteci să nu se difuzeze informaţia în sălile de concurs, extrem de rapid."
În urma criticilor, ministrul interimar Rovana Plumb a dat înapoi.
Rovana Plumb, ministrul interimar al educaţiei: "Am ajuns împreună la concluzia că 'în timpul jocului, nu se schimbă regulile', de aceea în acest an şcolar nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte."
Următorul ministru, care ar trebui să fie numit în zece zile, când îi expiră interimatul Rovanei Plumb, ar urma să decidă dacă mai pune sau nu în dezbatere introducerea testelor grilelor în viitor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori , subiecte , elevi , ministerul educatiei , examene , teste grila
Dată publicare: 02-11-2018 18:37