Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii vor publica ordinul cu normele sanitare pentru școli astăzi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Profesorii, părinţii şi elevii aşteaptă normele sanitare şi regulile ce vor fi aplicate în şcoli.

Miercuri, Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii vor publica ordinul comun cu toate aceste proceduri.

Ministerul Sănătății lucrează la acest ordin de câteva săptămâni, a fost finalizat, dar nu prezentat.

Peste două milioane 400 de mii de copii se vor întoarce în 6.200 de școli.

E nevoie în primul rând ca părinții să știe că este responsabilitatea lor ca dimineața, când trimit copii la școală, să le facă un triaj epidemiologic simplu, să vadă daca au simptome ușoare, chiar și un strănut, să le verifice temperatura și să îi trimiță cu mască de protecție, pentru că deși ministrul Educației spunea că sunt pregătite 37 de milioane de măști de protecție în toate școlile din țară, în multe școli nu sunt suficiente măști de protecție pentru copii.

Părinții sunt îngrijorați pentru că nu au văzut ordinul cu norme sanitare și nu stiu la ce să se aștepte. Sunt prezentate mai multe variante, printre care și cea potriviti căreia elevii vor sta câte doi în bănci, dar nu va exista o distanță de protecție.

Citește și
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu, întrebat dacă şcolile ar trebui să se redeschidă: Întrebaţi-mă altceva, vă rog

Ministrul Sănătății spunea că sunt pregătite două milioane de teste antigen pentru testarea rapidă a elevilor, dar încă nu au ajuns în școli și nu se știe dacă vor fi testați toți elevii sau doar cei care prezintă simptome și contacții direcți.

În ceea ce privește cadrele medicale din școli, până în acest moment știm că nu sunt suficiente.

După triaj, dacă va fi un copil verificat și prezintă simptome, va fi dus direct în izolator, o cameră special amenajată pentru ei, testat ulterior și anunțață părinții. La două cazuri de elevi depistați pozitiv într-o clasă, întreaga clasă își suspendă activitatea, rămâne acasă pentru două săptămâni cu școală online, iar dacă vor fi mai mulți profesori depistați pozitiv în aceeași unitate de învățământ, toată unitatea se închide.

Scenariile pentru redeschiderea școlilor. Elevii și profesorii care vor continua în sistem online  

Deocamdată, Ministerul Educației a pregătit mai multe scenarii.

De exemplu, elevii și profesorii cu diferite boli, ori cu simptome de Covid, vor putea alege școala online, însă conform unui orar special, dar care nu este încă pus la punct.

Pe de altă parte, se lucrează la un ghid, prin care se va stabili cum şi cine se va ocupa de testarea rapidă.

Şi, nu în ultimul rând, responsabilii se întreabă cât de sigure sunt instituţiile de învăţământ, în caz de incediu.

Peste 190.000 de elevi nu au învățat să scrie în acest an școlar, spune ministrul Educației, care este pentru întoarcerea copiilor în bănci, însă, decamadată, nu sunt puse la punct toate condițiile și normele.

Cert este că vor putea alege să continue online cinci categorii vulnerabile:

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Elevii care au vulnerabilități medicale, aceștia vor trebui să aibă asigurat procesul de învățare - predare online. A doua categorie: elevii care prezintă simptome, recomandarea ministrului Sănătății și Educației este aceea de a rămâne acasă și de a nu intra în colectivitate. A treia categorie: elevi care au aparținători în familie cu vulnerabilități medicale. A patra categorie, profesori cu vulnerabilități cronice, certificate de medicina muncii. A cincea și ultima categorie: profesori care la rândul lor prezintă simptome.″

Atunci când profesorul rămâne acasă, programul pentru cursurile online va trebui adaptat de fiecare școală, astfel încât toți elevii să aibă acele ore într-o singură zi.

Așadar, fiecare scoală va trebui să facă un orar special pentru elevii care vor rămâne acasă și pentru profesorii care vor preda online. De pildă, dacă într-o unitate de învățământ profesorii de matematică, fizică și istorie vor alege să predea online, întreaga clasă, o dată pe săptămână, vă rămâne acasă pentru a participa la acele materii. În cazul învățătorilor, situația este mai delicată. Dacă un dascal este bolnav și rămâne să predea de acasă, întreaga clasă va participa online permanent.

O situație greu de gestionat, spun directorii mai ales în școlile cu mii de elevi.

Sever Popa, director Colegiul „Mihai Viteazul”: „Să zicem că eu aș vrea să rămân să lucrez online. În situația în care clasele mele fac ore cu prezență fizică în scoală, orele mele ar trebui să se desfășoare online, după-amiaza, când elevii ajung acasă. Asta ar fi o soluție, nu știu dacă este cea mai bună, rămâne să o analizăm.″

Ministrul Sănătății a confirmat că toți elevii și profesorii cu simptome ori care au intrat în contact cu persoane infectate vor face teste antigen. Nu se știe însă cine îi va testa.

Sorin Cîmpeanu: „Forța noastră este scăzută, deoarece sunt doar 113 medici de medicină școlară și 268 de asistenți medicali care în momentul în care vorbim își desfășoară activitatea la DSP.”

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți: „Nu poți să testezi un milion de copii, să zicem, dacă se vor întoarce o treime din elevi, nu ai cum, nu poți să pui învățătoarea să testeze elevul, nu poți să pui pe oricine, că totuși suntem responsabili pentru proprii copii.”

Principala problemă va fi legată de menținerea distantei în sălile de curs. Vor fi, de pildă, 30 de elevi în același timp, însă, să spunem, o clasă are o suprafață de 60 de mp, așadar fiecare elev va avea pentru el în medie 2 mp, asta în timpul orelor, pentru că în pauză ei se mută. Aerisirea, așadar, e obligatorie prin deschiderea geamului.

În plus profesorii care doresc să se imunizeze au fost reprogramați.

Nu în ultimul rând, după tragedia de la Balș, responsabilii și-au amintit și că din cele 26.000 de școli din România, mai mult de jumătate nu au autorizațiile necesare de prevenire și stingerea incendiilor. Cel mai rău este la țară, unde școlile se încălzesc cu teracote și aeroterme.

Ce se întâmplă dacă într-o clasă va exista un caz de COVID. Anunțul făcut de ministrul Educației  

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că în cazul în care doi elevi din aceeaşi clasă vor fi confirmaţi cu noul coronavirus, activitatea acelei clase va fi suspendată.

„Din perspectiva procesului educaţional, ne gândim la varianta în care, dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea la acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. La cel puţin două cazuri, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Nu în toată şcoala, ci doar în clasă”, a spus Cîmpeanu la un post de televiziune.

În cazul în care un educator sau învăţător se va îmbolnăvi şi nu îi va putea prelua nimeni atribuţiile, atunci acea clasă va face cursuri online.

„Din păcate, în cele mai multe neexistând cadre didactice care ar putea să preia atribuţiile unui educator sau unui învăţător, acea clasă va trece în online”, a arătat ministrul Cîmpeanu.

Însă dacă sunt mai multe clase în care în fiecare apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea întregii şcoli.

„Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii care sunt depistaţi pozitivi, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală. Asta în sistemul preuniversitar. În sistemul universitar, lucrurile stau cu totul şi cu totul altfel, pentru că aici vorbim de facultăţi, universităţi, clădiri, campusuri, lucrurile sunt mult mai complicate. Dar principiul va fi acelaşi”, a explicat ministrul Educaţiei.

Cîţu: Redeschiderea şcolilor se va realiza cu ajutorul unui plan bine stabilit de măsuri pentru protejarea copiilor  

Redeschiderea şcolilor se va realiza cu ajutorul unui “plan bine stabilit de măsuri” elaborate de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii pentru protejarea copiilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, afirmă prim-ministrul Florin Cîţu.

„Ne dorim cu toţii să ne întoarcem la o viaţă normală. Vestea bună este că majoritatea şcolilor se vor redeschide de luni şi vor fi reluate cursurile cu prezenţă fizică. Redeschiderea şcolilor se va realiza cu ajutorul unui plan bine stabilit de măsuri elaborate de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii pentru protejarea copiilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ. Vor fi luate măsuri astfel încât orele să se desfăşoare în condiţii de siguranţă sanitară pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2”, a scris Florin Cîţu, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Premierul punctează şi faptul că există un grad mare de disponibilitate la vaccinare în rândul personalului din învăţământ.

„Un alt aspect încurajator este faptul că mulţi angajaţi din învăţământ şi-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare: 193.573, din care 117.245 sunt deja programaţi pentru vaccinare şi 27.033 s-au vaccinat deja”, a precizat Cîţu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult