Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Începe școala, dar nu există destui profesori. Doar în județul Dolj sunt 730 de posturi vacante

Your browser doesn't support HTML5 video.

Școala începe peste o săptămână cu o mare nevoie de profesori. Sunt unități de învățământ care vor folosi în continuare la catedră dascăli pensionari, pentru că nu au existat suficienți tineri care să treacă cu brio de titularizare.

Pe ultima sută de metri vor intra la clasă suplinitorii care dau examene în aceste zile.

Dar cei care trec de testări vor avea la dispoziție doar câteva zile să învețe și să pregătească materia.

În Dolj, 170 de școli au în total 730 de posturi vacante la diverse materii. Vineri a avut loc concursul pentru ocuparea orelor rămase neacoperite. S-au înscris doar 140 de candidați.

Irina Broscaru - Inspector Școlar Adjunct, ISJ Dolj: „La disciplinele tehnice noi avem 70 de coduri libere și avem doar 18 candidați înscriși. La arte avem 29 de coduri și doar 12 candidați înscriși. Din păcate, nici după această etapă de mobilitate nu vom reuși să ocupăm.”

Fizica, informatica și disciplinele tehnice sunt printre materiile pentru care se găsesc cel mai greu dascăli. Așa că, cel puțin în Dolj, se va lua în calcul introducerea orelor suplimentare pentru profesori.

Citește și
snspa
Comisia de etică a SNSPA s-a întrunit pentru prima dată, la patru zile de la izbucnirea scandalului de hărțuire sexuală

Florentin Sălvăstru - candidat: „Este greu la informatică. Nu sunt participanți.”

Gabriela Nuță - candidat: „Am avut un alt domeniu de predat și atunci acum am hotărât să intru pe alt domeniu.”

Nevoia de dascăli trebuie acoperită și în județul Brașov, unde la examenul pentru suplinitori au venit 400 de candidați, majoritatea tineri. Jumătate dintre ei sunt din domenii complet diferite - inginerie, finanțe, turism sau comerț.

Bianca Bâzu - candidat: „Nu mă atrag salariile, de ce să mint.” Reporter: În inginerie? Bianca Bâzu - candidat: ”Da.” Reporter: Și ar fi un salariu mai atractiv în învățământ? Bianca Bâzu - candidat: ”Cred eu că da.”

La Brașov, cele mai multe catedre rămase libere după examenul de titularizare sunt la fizică, chimie și matematică.

Majoritatea vor rămâne neocupate. Cei mai mulți au optat pentru posturile de învățători la ciclul primar și educatori la grădiniță și creșă.

Și în Iași s-au prezentat la concurs candidați care nu au mai lucrat în învățământ. De pildă, acest bărbat nu are un loc de muncă, dar vrea să lucreze ca profesor de educație fizică: „Strict pentru a avea un loc de muncă mai stabil.”

După 4 ore de examinare, puțini candidați sperau la o notă bună.

Antonina Bliorț - purtător de  cuvânt ISJ Iași: „Conform calendarului, se poate realiza și un examen la nivelul unității școlare, până la începerea anului școlar.”

Ministerul Educației a transmis că după 4 septembrie se va ști exact câte posturi rămân neocupate.

Școala începe pe 9 septembrie.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult