Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gratuitatea la tren pentru studenți, înlocuită cu o reducere de 50%. Proteste în mai multe orașe din țară

După discuții lungi și contradictorii pe tema gratuității biletelor de tren pentru studenți, Guvernul a venit cu o propunere pe acest subiect, în proiectului Legii bugetului de stat pentru 2021.

Potrivit propunerii de buget, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval, fiind astfel eliminată gratuitatea la transportul pe calea ferată. 

Nemulțumiți de planul demintarilor, studenți din toată țara au organizat proteste în care își cer drepturile.

Vineri, începând cu ora 10:00, Uniunea Studenților din România (USR) a organizat un protest "fizic la Gara de Nord și în orașele din țară", pentru a milita pentru drepturile și facilitățile studenților.

"Observăm din cele întâmplate faptul că pentru Guvernul Cîțu studenții nu sunt o prioritate, tocmai de aceea îndemnăm studenții să își exprime public opinia cu privire la aceste măsuri", se arată un comunicat pe pagina de Facebook a USR.

Citește și
ANOSR, studenti
Studenții, nemulțumiți că transportul gratuit ar putea fi limitat. ANOSR îl critică pe Cîțu

De asemenea, Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) a anunțat vineri un "protest național, în centrele universitare importante, pentru a duce vocea majorității studenților cu probleme financiare mai aproape de liderii țării".

Miercuri, fostul premier Ludovic Orban, anunța că va fi menţinută gratuitatea transportului pentru studenţi, pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi cea în care îşi efectuează studiile.

Ce mai prevede proiectului Legii bugetului de stat pentru 2021

 

Alte măsuri prevăzute în anul 2021 vizează:

- menţinerea cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020; neacordarea de premii şi a indemnizaţiei de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017;

- compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător, iar pentru poliţişti şi cadre militare se menţin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfăşurată în zilele de sărbători legale;

- prelungirea folosirii voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 şi anul 2021 până la sfârşitul anului 2021 şi suspendarea emiterii de vouchere de vacanţă pentru anul 2021.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult