Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Examenele naționale ar putea fi amânate. Ce spune Ministrul Educaţiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Examenele naționale ar putea fi amânate dacă în următoarele luni vor mai fi localități în carantină. Anunțul Ministerului Educației a venit tocmai luni, când elevii din anii terminali au susținut simularea examenului de Bacalaureat la limba română.

În 78 de licee acest lucru a fost însă imposibil, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Deocamdată, nu se știe nici dacă marți elevii din localitățile care depășesc pragul de 6 infectări la mia de locuitori vor susține următoarele probe.

”La prima și a doua parte ? Aia cu notațiile simple, da simplu, am scris și la eseu. Bravo, bravo!”.

”- Cum a fost? - Ușor. Drăguț. Dacă va fi așa și la BAC, va fi bine”.

Cu măști, viziere, dar și cu entuziasm elevii Colegiului Lazăr din Capitală au recunoscut că luni au avut noroc. Între altele le-a picat Ioan Slavici, despre care au învățat în clasa a X-a.

Citește și
studenti
Noul an universitar aduce cursuri de la distanță și mai puține locuri la cămin

”Mie mi-a venit la îndemână Ioan Slavici, pentru că l-am repetat chiar ieri, deci a fost relativ OK”.

”- M-am pregătit în mai multe feluri, fac și meditații, că e greu fără ele. - De când faci? - De când cu pandemia, din online de atunci, din a XI-a, semestrul 2”.

”Reporter: Putem spune că au fost favorizați având în vedere că au lipsit mult de la școală?

Ionela Lazăr, profesoară limba română: Favorizați nu, poate primele 2 subiecte nu au un grad de dificultate mare, consider că un grad mai mare de dificultate a fost textul argumentativ despre implicarea civică în perioade de criză”.

Și la punctul despre Limbă și comunicare, care înlocuiește Gramatica, au fost câteva cerințe ce pot fi rezolvate pe baza textului dat. Elevul trebuia doar să citească totul cu atenție, spun profesorii.

Dacă anul trecut simulările atât pentru elevii de liceu, cât și pentru cei de gimnaziu au fost suspendate din cauza stării de urgență, anul acesta peste 112.000 de elevi au susținut totuși proba la Limba și literatura română. Lucrările vor fi corectate în unitățile de învățământ și nu în alte centre, cum se obișnuia.

 

Cîmpeanu: ”În cel mai rău caz se va acorda o derogare”

 

Elevă: ”Consider că anul acesta e important să avem o simulare întrucât trebuie să știm ce ne așteaptă la BAC”.

La examenele de luni prezența a fost mare pentru că inclusiv elevii care locuiesc în localități aflate în carantină au putut susține simularea dacă frecventează o școală dintr-un alt oraș.

Nu se știe însă ce se va întâmpla cu cei care astăzi au susținut prima probă, dar care află mâine că localitatea în care învață intră în carantină.

”Reporter: Ne așteaptă în vară examenele naționale, dacă situația epidemiologică va fi la fel ca acum și elevii nu vor ști de pe o săptămână pe alta dacă dau examene, ce vom face?

Sorin Cîmpeanu: În cel mai rău caz se va acorda, sunt convins că va exista la nivelul CNSU să se acorde o derogare sau la limita limitei, dacă această situație va exista în multe localități din țară pe perioada examenelor, luăm în calcul amânarea cu un termen rezonabil a acestor examene naționale în situația în care vom avea o stare generalizată de carantină. Pentru că am spus că ele oricum se vor organiza, luăm în calcul această decalare”.

De altfel, ministrul Educației va solicita Comitetului Național pentru Situații de Urgență ca elevii cu domiciliul în localități aflate în carantină, dar înscriși în școli care sunt deschise, să poată să meargă la cursuri în baza unei declarații pe propria răspundere.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult