Elevii care pe timp de pandemie cultivă legume acasă. Anul trecut au câștigat 25.000 de lei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă în urmă cu câteva luni munceau în serele liceului, de când s-au suspendat cursurile fiecare elev a primit răsaduri de roșii, ardei și vinete, și au înființat propriile culturi de legume în grădinile de lângă casă.
La nevoie, primesc ajutor de la profesori, iar după recoltare primesc și note. Dar nici serele liceului nu au fost abandonate.
Profesorii sunt cei care îngrijesc culturile din curtea insituţiei de învăţământ, iar când vor da în pârg, toate legumele vor fi vândute.
La liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde" din Seini, profesorii s-au gândit că cea mai bună soluţie pentru că elevii să-şi facă orele de practică, chiar dacă nu mai vin la şcoală, este să le dea răsaduri, pe care să le cultive în grădinile de acasă. La nevoie sunt ajutaţi de profesori.
Alexandru a plantat deja răsadurile în spatele casei şi nu le scăpa o secundă din ochi, mai ales că a primit sarcini precise de la profesorul coordonator.
Alexandru Finta, elev: „M-am bucurat pentru că pot să le fac şi acasă, să le lucrez acasă."
Şi Laurenţiu şi-a plantat răsadurile în grădină, printre cele ale bunicii, şi e mândru că s-au prins şi în câteva săptămâni vor da şi roade.
Laurențiu Sălăgean, elev: „Practica care ar trebui să o facem la şcoală o facem acasă. Dacă e ceva şi trebuie să tratăm plantele trimite poze la profesori. Îmi place agricultura şi îmi plac animalele şi natura."
În serele din curtea liceului, profesorii, ajutaţi de elevi, cultivă de ani de zile roşii, ardei, varză, vinete şi alte legume de sezon.
Însă din cauza coronavirusului au rămas fără sprijinul elevilor, aşa că acum de îngrijirea plantelor se ocupa 6 profesori voluntari.
Dan Dumitru Constantea, profesor: „În partea asta avem un hibrid crital, de tomate, cu port nedeterminat de tomate iar pe patul din partea cealaltă se pot observa răsaduri de diverse specii, ardei, tomate, varză mai încolo, vinete. Încercam ca pe când termină să poată să cultive oricare dintre aceste specii."
Anul trecut din vazarea recoltei s-au strâns 25.000 de lei, bani pe care instituţia i-a folosit pentru dotarea laboratoarelor şi achiziţionarea a 20 de laptopuri.
Mihai Pop, director liceu: „Sunt la copii 5 sau 6 laptopuri, copiii care ne-au solicitat au primit fie lapop, fi tabletă, fie calculator. Anul acesta ne-am adaptat, colegii au fost extraordinar de binevoitori şi au venit voluntari pentru a se putea ocupa de sere."
Când legumele cultivate atât în serele liceului, cât şi în grădinile elevilor, se vor coace, vor fi vândute online sau la chioşcul din centrul oraşului.