Modifica setarile cookie
Toate categoriile

„Am crezut că sunt monede de ciocolată.” Descoperire uluitoare făcută de un bărbat cu un detector de metale

Un bărbat din Norvegia, în vârstă de 51 de ani, care visa din copilărie să devină arheolog a făcut o descoperire uluitoare care a surprins pe toată lumea.  

Erlend Bore a făcut „descoperirea secolului”, așa cum au numit-o arheologii, pe terenul unui fermier de lângă Stavanger, în luna august, după ce a cumpărat un detector de metale din dorința de a se plimba și explora, scrie New York Post.

După ce și-a făcut numărul de pași, bărbatul a vrut să plece acasă. Dintr-o dată, dispozitivul a început să emită un semnal sonor care l-a întors din drum.

„A fost ireal. La început am crezut că sunt monede de ciocolată”, a declarat bărbatul.

Ascunzătoarea deținea nouă medalioane norvegiene din aur și medalioane de aur care formau cândva un colier opulent, precum și trei inele de aur.

Citește și
harghita - 1
Descoperirea făcută de un bărbat cu un detector de metale în Harghita. FOTO

După ce a vauzt comoara pe care a descoperit-o, bărbatul a chemat arheologii, care au preluat căutarea.

Arheologii spun că descoperirea este unică datorită designului de pe medalioane.

Bijuteriile, care cântăresc puțin mai mult de 100 de grame, ar data din jurul anului 500 d.Hr.

„Să găsești atât de mult aur dintr-o dată este extrem de neobișnuit. Este descoperirea de aur a secolului în Norvegia”, a declarat Ole Madsen, șeful Muzeului de Arheologie.

Cea mai recentă descoperire comparabilă din Norvegia datează din secolul al XIX-lea.

„Având în vedere locația descoperirii și ceea ce știm din alte descoperiri similare, este vorba, probabil, fie de obiecte de valoare ascunse, fie de o ofrandă adusă zeilor în vremuri dificile”, spun specialiștii.

În conformitate cu legislația norvegiană, atât Bore, cât și proprietarul terenului vor primi o recompensă, deși suma nu a fost încă stabilită.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult