Vizitatorii cetății din Alba Iulia sunt întâmpinați de gladiatori și soldați. ”Nu îmi venea să cred”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Gazdele nu sunt făpturi în carne şi oase. Dar mesajele lor sunt convingătoare şi creionează o pagină din trecutul poporului nostru.
"Ave Marius! Ave Aurelius! Ave Macro!".
Cu asemenea mesaje sunt întâmpinați cei care pășesc în Cetatea Alba Carolina.
"Pe această tabliță este trecută parola pe care o știm doar noi și comandanții posturilor de gardă. Avem mult de umblat, să pornim în patrulare".
Cele 115 secvențe video apar pe un perete de sticlă, iar călătoria turiștilor începe imediat ce se apropie de Muzeul Principia. Vizitatorii iau parte astfel la o lecție de istorie.
Copiii sunt vrăjiți de personajele care prind viață chiar în fața lor.
"Deci îi știți pe gladiatori. Ăștia-s oameni vrednici, tot timpul sunt acolo în față, să arate bine. E personaj important, era guvernatorul provinciei Dacia. Era cam cum ar fi președintele Iohannis astăzi".
Băiat: "Niște soldați din Legiunea a XIII-A Gemina, cu armură, coif, cu scuturi și niște săbii".
”Credeam că vorbesc cu mine, ca și cum ar fi reali”
Băiat: "M-a luat uimirea să văd soldații, m-am speriat, că credeam că vorbesc cu mine, ca și cum ar fi reali și te ating". Nici adulții nu rămân indiferenți”.
Camelia, localnică: "Ce frumos! A fost o reacție plăcută, de copil care se bucură, adult care revine la copilărie și se bucură de ceva inedit".
Turistă: "Nu îmi venea să cred, nu am mai văzut și chiar minunat, să ne salute, să ne îndrume, să ne povestească istoria orașului. Nu avem nevoie de ghid, cine să ne plimbe, să ne îndrume. Ar fi super să se facă peste tot așa".
Valoarea proiectului, realizat de autoritățile locale, se ridică la 125.000 de lei.
Ciprian Dobra, centurionul Legiunii a XIII-A Gemina: "Oamenii aceștia sunt vizibili, sunt vii aici pe proiecția din spatele meu, spun fiecare câte o poveste, povestea vieții lor, povestea acțiunilor lor".
Nicu Neag, manager de proiect: "Sistemul are componente smart care ne permit să exploatăm în mod interactiv zestrea de excepție a orașului Alba Iulia".
În 2019, muzeul a fost vizitat de aproape 13.000 de persoane.