Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unic în lume: un pește de pe vremea dinozaurilor trăiește și acum într-un râu din Făgăraș. Câte exemplare au fost găsite

Your browser doesn't support HTML5 video.

O descoperire neașteptată făcută de un grup de cercetători aduce România în atenția biologilor. Cel mai rar și vechi pește al Europei, care trăiește pe Valea Vâslanului, în munții Făgăraș, a fost găsit în zeci de exemplare.  

Specialiștii cred că aspretele există încă de pe vremea dinozaurilor și îl consideră un pește fosilă.

58 de exemplare de asprete au fost identificate în râul Vâlsan, singurul loc din lume în care acest pește supraviețuiește. Specia a fost descoperită în 1956, iar acum a avut loc cea mai amplă acțiune de inventariere. Nouă biologi au participat și au folosit aparatură specială.

”Colegii biologi cu aparatura necesară au mers prin râu la diverse pietre, pentru că știam cumva despre vechiul habitat istoric. Practic, studiind aspretele, aflăm despre începuturile vieții pe Pământ și despre o continuare a rezistenței, a rezistenței vieții pe Pământ”.

Aspretele are o vechime de peste 65 de milioane de ani

Citește și
arheolog
Plantă veche de 15 milioane de ani, care există și astăzi, descoperită într-o fosilă

Aspretele nu depășește 12,5 cm lungime și este considerat o fosilă vie, cu o vechime de peste 65 de milioane de an, fiind contemporan cu ultimii dinozauri.

Alex Găvan: ”Este important, este important că acum am aflat condițiile în care trăiește și se înmulțește și asfel îl vom putea crește”.

Înainte de această descoperire, Ministerul Mediului estimase că în râu sunt între 10 și 15 exemplare de asprete.

Operațiunea de inventariere face parte din proiectul ”Aspretele trăiește”, inițiat de alpinistul Alex Găvan prin fundația care îi poartă numele și Fauna&Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult