Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un codalb care și-a petrecut iarna în captivitate în Mureș a fost eliberat. Traseul lui este acum monitorizat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zador, codalbul care și a petrecut iarna într-o volieră din Mureș supravegheat de veterinari și ornitologi, și-a luat zborul.

Pasărea care provine din Serbia a ajuns în stare de epuizare la centrul de recuperare pentru animalele sălbatice unde a fost îngrijită medical și hrănită, pentru a prinde puteri.

Spre bucuria tutror, codalbul, această pasăre răpitoare impozantă, și-a recăpătat libertatea. A primit și un aparat de monitorizare, care să ofere date despre traseu.

Măsoară peste doi metri atunci când își întinde aripile și a fost eliberat zilele trecute în vestul țării într-o arie protejată. Înainte să își ia zborul, codalbul a primit și un dispozitiv prin care poate fi urmărit prin satelit.

Deși a stat luni întregi într-o volieră, Zador a simțit imedita bucuria libertății și și-a luat zborul cu multă grație.

Citește și
vultur codalb
Pui de vultur, salvat în Mureş. Ar fi fost furat din cuib de braconieri

Iulia Vizi, reprezentant asociație: „Codalbul a fost monitorizat zile întregi pentru a nu avea probleme de adaptare, totuși șase luni a fost în volieră. A străbătut foarte mulți kilometri în multe zile. Este în condiție fizică bună”.

Pasărea are o poveste impresionantă. A fost găsită în zona Timisoarei, în septembrie 2020, foarte slăbită, după ce fusese ținută mult timp în captivitate. Cel care a salvat-o a adus-o la centrul din Târgu Mureș.

Iulia Vizi, reprezentant asociație: „Din păcate a fost ținut o lună de zile de o persoană fizică”.

După cum arata primele date oferite de emițător, Zodar a zburat sute de kilometri, ajungând în zona din care provenea. Și cel mai probabil va începe să își caute un loc pentru cuibărire. Codalbul este o specie protejată prin lege, însă din păcate, numărul pasărilor este tot mai mic. Marton Attila, ornitolog: „Codalbul fiind o specie, efectiv un prădător de top pe piramidă trofică, are un impact major asupra tuturor celorlalte specii cu care se hrănește. Este o specie pe care trebuie neapărat să o protejăm. O specie rară.”

Zador va fi monitorizat cu grijă, și oricine va putea urmări rutele de zbor din libertate, pe un site special conceput pentru aceste maiestuoase înaripate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult