Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un buzoian are datorii la bugetul local de 1,2 milioane de lei. Cum a reușit să ajungă la această sumă

O prostituată datorează Direcţiei Economice Buzău suma de 1.200.000 de lei. Banii reprezintă amenzi.  

Se pare că amenzile au fost aplicate în baza Legii 61/1991 privind faptele de încălcare a normelor de convieţuire socială, pentru atragerea de persoane în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea în vederea obţinerii de foloase materiale.

Potrivit unui top realizat de Direcţia Economică a Primăriei Municipiului Buzău, trei persoane însumează o datorie către bugetul local în valoare de peste 2,2 milioane de lei şi nu pot fi executate silit având în vedere că sunt în stare de insolvabilitate.

Conform sursei citate, persoana care înregistrează cele mai multe datorii a fost sancţionată în sute de cazuri pentru servicii sexuale comerciale.

„Top 3 debitori cu debit format din amenzi persoane fizice: 1 - 1.209.506 lei (debitor aflat în insolvabilitate); 2 - 548.245 de lei (debitor aflat stare de insolvabilitate); 3 - 479.835 de lei (debitor aflat în stare de insolvabilitate). 1 - 920.729 de lei (debitor aflat în executare: somaţii, popriri); 2 - 244.830 de lei (debitor aflat în executare: somaţii, popriri, sechestru); 3- 89.132 de lei (debitor aflat în executare: somaţii, popriri)", informează Direcţia Economică, în urma unei solicitări Agerpres.

Citește și
Card energie
Modificări privind utilizarea cardurilor de energie. Pot fi plătite şi datoriile de anul trecut

Aceeaşi sursă arată că datornicul aflat pe primul loc are de achitat o sumă de 38 de ori mai mare faţă de debitul pe care îl înregistrează la Direcţia Economică societatea comercială cu cele mai mari creanţe.

Potrivit instituţiei, persoanele care figurează cu datorii restante şi care deţin bunuri sau resurse financiare pot fi executate silit. Sumele recuperate sunt utilizate ulterior pentru cheltuieli de funcţionare şi dezvoltare.

„Sumele acestea, dacă ar fi fost încasat,e puteau fi folosite atât pentru dezvoltare, cât şi pentru funcţionare, dar de obicei atunci când reuşim să îi încasăm îi direcţionăm spre sectorul de dezvoltare. În cazul persoanelor juridice vorbim de amenzi aplicate de diverse instituţii ale statului, iar în cazul persoanelor fizice, sumele respective s-au cumulat în urma unor sancţiuni aplicate la Legea nr. 61/1991 privind faptele de încălcare a normelor de convieţuire socială, ordine şi linişte publică", a declarat directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Buzău, Cristian Ştefan Ceauşel.

Ţinând cont de sumele mari de bani care nu se recuperează, în ciuda sancţiunilor aplicate de autorităţi, sindicaliştii din Poliţie sunt de părere că reintroducerea închisorii contravenţionale ar determina o scădere a faptelor sancţionate prin Legea 61/1991 şi o colectare mai bună a datoriilor.

„Sunt de obicei oameni cu situaţii materiale precare, insolvabile. Poliţiştii îşi fac datoria, dar, de obicei, în aceste cazuri dai amendă şi tot acolo găseşti contravenientul. Ar trebui o reaşezare a OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Legiuitorul trebuie să se gândească să recupereze şi aceşti bani, mai ales în situaţia actuală cu deficit bugetar. Cea mai bună rezolvare ar fi fost să se menţină închisoarea contravenţională, preschimbarea amenzii în închisoare contravenţională şi atunci stopai puţin cazurile. Sunt nenumărate fapte, nu doar cele de prostituţie. Sunt fapte sancţionate cu amendă, dar iată că în unele situaţii nu îşi ating scopul. Ştiu cazuri, până să se abroge acea lege, când o persoană era dusă în arest pentru neplata unor contravenţii, cineva, o rudă în ziua următoare plătea amenda, contesta amenda apoi şi îi dădea drumul din arest. Era o procedură...dacă făceai din nou, intrai iar la închisoare", a declarat Gabriel Dragomir, preşedinte de onoare al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Buzău.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult