Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Studiu: 76% dintre părinții români fac curățenie în camera copiilor. „Vor simți că nu sunt singuri”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai bine de trei sferturi dintre părinții români fac curățenie în camera copiilor, spre deosebire de cei din Croația, Slovenia și Serbia, unde adulții îi învață pe cei mici mai repede să-și asume responsabilități.  

Mai mult decât atât, potrivit unei cercetări de piață, aproape 80 la sută dintre fetițele și băieții de la noi, cu vârste până în 7 ani, își doresc să doarmă cu mama și cu tata, ceea ce ar putea semnala, spun specialiștii, nevoia lor de siguranță.

Laura are o fetiță de 3 ani și un băiețel de 7 luni. De la nașterea ultimului copil, mama doarme cu cei mici într-o cameră, iar tatăl în cealaltă.

Laura Rădescu, mamă: „Aștept momentul acela în care ei o să doarmă singuri amândoi, se vor muta înapoi în camera lor. Atunci vor simți că nu sunt singuri și vor dormi ok. Pe de o parte, abia aștept momentul acesta să-mi reiau viața mea.”

Cei care sunt specialiști în somnul bebelușilor recomandă ca, în primul an de viață, pătuțul celor mici să fie în camera părinților, după care poate fi mutat în camera celui mic.

Citește și
Ryan Donald
Un tânăr a murit în vacanță în Cipru după ce zborul i-a înrăutățit o problemă ascunsă. S-a dus la somn și nu s-a mai trezit

Pentru ca trecerea să fie treptată, este important să lăsăm ușile deschise, să avem o lumină difuză și să supraveghem copilul printr-un sistem de monitorizare.

Ioana Oprean, consultant în somnul bebelușilor: „Dacă bebelușul nu învață de mic să adoarmă singur, poate fi provocator să facem acest pas atunci când crește și atunci putem rămâne în situația asta de ajutor pentru copil la adormire mai mulți ani decât poate ne-am dori.”

Potrivit studiului, copiii din România ajung să doarmă cu unul dintre părinți până la 7 ani. Pe de altă parte, tot la noi, părinții fac curățenie în camera celor mici, în loc să înceapă mai devreme procesul de responsabilizare.

Potrivit studiului, 76 la sută dintre părinți preferă să se ocupe ei de lucrurile lăsate în dezordine din camera copiilor. Această familie din Alba a găsit, însă, o soluție.

Ionela Iancu, mama fetițelor: „Prima dată a fost puțin mai greu, ulterior am început cu activitățile de la școală – să își pună cărțile la loc după ce își fac temele, după aceea și-au pus hainele, rutina de zi, de seară.”

Responsabilizarea prin mici activități dezvoltă încrederea și inițiativa, mai spun specialiștii.

Sabina Hortopa, psiholog: „Îi ajută să-și dezvolte ideea de independență, să poată să facă lucruri singur, să se descurce singur, plus și partea de organizare.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult