Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Smochinele, la mare căutare în România. Prețul unui kilogram nu este deloc ieftin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Smochinele, considerate unele dintre cele mai vechi fructe de pe Pământ, sunt cultivate cu succes și la noi.

Vremea tot mai caldă din ultimii ani și iernile blânde, lipsite de ger, le ajută de minune, așa că în special în sudul țării, au apărut livezi de smochini. Specialiștii au lansat și soiurile românești. Un kilogram se vinde, în medie, cu 50 de lei.

Smochinele sunt unele dintre cele mai versatile fructe. Deși sunt transformate cel mai des în dulceață sau rachiu, stau foarte bine chiar și pe pizza, în zacuscă sau salate.

Smochinele nu rezistă mai mult de cinci, șase zile după ce sunt culese, așa că este important să ajungă la clienți cât mai repede. Pe platformele de livrări, comezile au început să curgă, mai ales pentru că pomii rodesc doar câteva săptămâni pe an.

Ioana Pantelimon, administratorul unei platforme online de legume-fructe: „Fermierul le recoltează, în ziua recoltării ajung la noi și cel târziu a doua zi, maxim a treia zi, noi livrăm toată cantitatea pe care am primit-o. Noi ne aprovizionăm cu ele proaspete de două, trei ori pe săptămână, fiindcă nu se pot depozita în timp îndelungat”.

Citește și
România are în Mehedinți un festival al smochinelor: ”Ca și bărbat, îmi place țuica în primul rând”. Ce prețuri sunt
România are în Mehedinți un festival al smochinelor: ”Ca și bărbat, îmi place țuica în primul rând”. Ce prețuri sunt

Pentru că există cerere, iar vremea e tot mai bândă, crește și numărul românilor care aleg să planteze astfel de pomi. În Svinița, de pildă, o localitate din Mehedinți, smochinul este o cultură de bază.

Peste 200 de soiuri de smochin în țară

În România există mai bine de 200 de soiuri de smochin, iar cercetătorii se luptă să le adapteze la condițiile meteo de la noi, pentru ca plantele să poată fi cultivate peste tot în țară. În livezile Facultății de Horticultură din București, de exemplu, smochinii au rodit deja a doua oară în acest an.

Florin Stănică, profesor de pomicultură, Facultatea de Horticultură București: „În ultimele trei, patru ierni, noi n-am mai avut temperaturi foarte scăzute, adică geruri puternice care să afecteze ramurile și mugurii smochinului. Motiv pentru care plantele au crescut frumos și au reușit să producă și prima recoltă de smochine. Smochinul rodește de două ori pe an, puține plante fac lucrul ăsta”.

Smochinul este un copac care în mod normal crește cam cinci, șase metri în înălțime, însă cercetătorii de la Agronomie au gândit un sistem prin care plantele să fie controlate și să nu crească mai mult de un metru jumătate înălțime. În acest fel, pe timpul iernii este mai ușor ca plantele să fie protejate împotriva înghețului, iar recoltatul este mai practic.

Smochinele sunt recomandate de medici pentru că au numeroase beneficii pentru organism și sunt sărace în calorii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult