Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Singurul lucru care îndepărtează pesticidele de pe fructe și legume. "Chiuveta este mai murdară decât credeți!"

Pe lângă îndepărtarea resturilor de pământ și a insectelor de grădină rătăcite de pe fructe și legume, mulți dintre noi dorim să ne asigurăm că eliminăm și pesticidele reziduale.

TikTok a popularizat o tendință de spălare a fructelor și legumelor în bicarbonat de sodiu, oțet alb și "spălături pentru produse" speciale, dar este aceasta cu adevărat cea mai bună metodă?

Am ajuns să ne întrebăm: Care sunt riscurile reale ale consumului de pesticide pe produse? Chiar trebuie să spălați fructele și legumele în formule speciale pentru a le curăța? Pot fi spălate toate tipurile de produse în același mod?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, huffpost.com a apelat la experți. Pesticidele au fost asociate cu afecțiuni grave, dar dovada nu este întotdeauna clară.

"Există multe tipuri diferite de pesticide, iar efectele ingerării acestor substanțe chimice asupra oamenilor pot varia în funcție de tipul de pesticid", a declarat Dr. Kelly Johnson-Arbor, medic toxicolog și director medical la National Capital Poison Center din Washington, D.C.

Citește și
fructe exotice
Pepenele de Dăbuleni devine istorie. Avem recolte mari de fructe exotice, datorită secetei. ”Este numărul 1”

"Unele pesticide pot provoca daune neurologice, în timp ce altele sunt asociate cu afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul", a adăugat acesta.

Alte preocupări legate de pesticide includ "efectele asupra reproducerii sau dezvoltării", adesea numite perturbări endocrine, a declarat Johnson-Arbor.

Aceste preocupări îi determină pe mulți oameni să evite expunerea inutilă la pesticide. Agenția pentru Protecția Mediului afirmă că "este probabil ca oamenii să fie expuși doar la cantități foarte mici de pesticide - prea mici pentru a reprezenta un risc".

În multe cazuri, a spus Johnson-Arbor, "doza exactă și momentul expunerii necesare pentru a provoca aceste efecte nocive asupra sănătății umane rămân necunoscute". Dacă preferați să vă feriți de pesticide, nu sunteți singuri.

Mai jos, veți găsi sfaturi de specialitate pentru a consuma fructe și legume aproape fără pesticide.

Apa de la robinet, cel mai bun "detergent" pentru fructe și legume

Vestea bună pentru cei care se gândesc la buget este că, în opinia lui Johnson-Arbor, apa de la robinet va curăța produsele destul de eficient.

"Apa obișnuită de la robinet rămâne cea mai simplă și mai sigură metodă" de îndepărtare a germenilor și pesticidelor de pe produse, a declarat Dr. Johnson-Arbor.

În Statele Unite, atât Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cât și Food and Drug Administration recomandă spălarea produselor cu apă curentă și nu cu alte soluții, inclusiv oțet sau produse de spălare din comerț.

Nu folosiți săpun sau detergent! Fructele și legumele sunt absorbante prin natura lor, astfel încât, în general, nu se recomandă utilizarea niciunui tip de săpun, detergent sau soluție de curățare pe acestea.

"Potrivit FDA, spălarea produselor proaspete cu săpun, detergent sau soluție de spălare a produselor din comerț nu este recomandată, deoarece siguranța și eficacitatea acestora nu au fost testate în mod adecvat", a explicat Emma Laing, director de dietetică la Universitatea din Georgia.

"Deoarece produsele sunt poroase, săpunurile și detergenții pot fi absorbiți chiar și cu clătire temeinică, iar acest lucru poate duce la îmbolnăvire", a mai spus aceasta.

Nu lăsați legumele și fructele la înmuiat

Înmuierea fructelor și legumelor în apă curată poate părea o modalitate eficientă de a le curăța în profunzime înainte de a le consuma. Deși poate ajuta la îndepărtarea resturilor de pesticide de pe suprafața produselor, Dr. Johnson-Arbor s-a arătat împotriva acestei metode, deoarece "poate duce, de fapt, la o răspândire mai mare a germenilor prin apa de înmuiere, cauzând un nivel mai ridicat de contaminare".

Acesta a adăugat un avertisment cu privire la lăsarea produselor spălate să vă atingă chiuveta: "Chiuveta dumneavoastră este mai murdară decât credeți!".

Produsele cu crăpături, suprafețele aspre și frunzele necesită o curățare atentă

Produsele de vară variază de la cele robuste și cu coajă tare (cum ar fi pepenii) la cele foarte delicate (cum ar fi fructele de pădure). Iar dacă spălați un fruct sau o legumă care au crăpături, s-ar putea să nu aveți încredere în capacitatea dumneavoastră de a îndepărta toată murdăria și reziduurile de pesticide.

Chris Young, grădinar din California și autor de articole de horticultură, a venit cu sfaturi pentru aceste tipuri de produse.

"Începeți prin a le clăti ușor sub jet de apă rece", a spus Young.

"Pentru fructe de pădure, aveți grijă să nu le spălați prea energic, deoarece pot deveni moi. Pentru frunzele verzi, separați frunzele și clătiți-le individual, asigurându-vă că toate părțile sunt bine curățate. Pentru produsele cu suprafețe aspre sau cu crăpături, cum ar fi pepenii sau conopida, folosiți o perie pentru produse pentru a îndepărta orice murdărie sau resturi. Uscați-le sau folosiți un prosop de hârtie curat înainte de consum", a mai spus el.

Nu uitați să spălați produsele care au o coajă groasă (cum ar fi pepenele). Am fost surprinși să aflăm că este la fel de important să spălați produsele cu coajă groasă precum spălați fructele și legumele lipsite de acest scut natural, dar Laing îndeamnă să nu săriți peste acest pas.

"Spălarea produselor de vară care sunt decojite și consumate fără coajă, cum ar fi pepenele galben sau mango, necesită același nivel de atenție ca și fructele și legumele care sunt consumate întregi", a explicat Laing.

"Chiar dacă nu intenționați să consumați coaja anumitor produse, spălarea este importantă pentru a reduce murdăria și bacteriile care ar putea fi transferate de la suprafață" la fructul în sine atunci când îl decojiți sau îl tăiați, a adăugat el.

Asigurați-vă că aveți la îndemână o perie curată

"Majoritatea oamenilor sar peste etapa de frecare ușoară a suprafeței fructelor și legumelor. Frecarea sau perierea ajută la îndepărtarea murdăriei, bacteriilor și a unor reziduuri de pesticide. Așadar, nu uitați să frecați ușor produsele sau să folosiți o perie pentru produse pentru o curățare mai eficientă", a mai spus Young.

Asigurați-vă că vă păstrați curată peria pentru produse pentru a preveni răspândirea germenilor și transferul potențial al resturilor de murdărie și al reziduurilor de pesticide.

Produsele ecologice, cea mai bună modalitate de a evita pesticidele

Produsele certificate ca fiind ecologice au un preț mai mare decât fructele și legumele cultivate convențional. Și, în funcție de locul în care locuiți, accesul la produsele ecologice poate fi limitat. Dar, dacă aveți posibilitatea să cumpărați produse organice, Richard LaMarita, un bucătar-instructor de arte culinare bazate pe plante la Institutul de Educație Culinară, a declarat că aceasta este cea mai bună modalitate de a evita pesticidele de pe produsele dumneavoastră.

"Gândiți-vă să treceți la o alimentație și la cumpărături mai organice", a spus el, apoi a adăugat: "Cu produsele organice, puteți fi siguri că nu există pesticide artificiale pe produsele dumneavoastră".

Orientările Departamentului pentru Agricultură al SUA prevăd că produsele ecologice pot fi tratate numai cu pesticide naturale sau pe bază de plante, cu câteva excepții.

Clătirea și frecarea ar trebui să se facă în continuare cu articole organice pentru a îndepărta murdăria și germenii naturali. Dar cumpărarea de produse organice reduce considerabil îngrijorările legate de pesticidele chimice din legumele preferate de vară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult