Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când se sărbătorește Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului în 2022

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maici Domnului este prăznuită în Calendarul Creștin Ortodox în fiecare an în luna septembrie.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, cum este cunoscută în credința populară, este prima sărbătoare din Anul Nou Bisericesc.

Sfânta Marie Mică se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie, atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Romano- Catolică.

Sărbătoarea Nașterii Sfintei Maria a fost stabilită în a opta zi din Anul Nou Bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează viața fără sfârșit.

Viața Fecioarei Maria

Potrivit Protoevangheliei lui Iacob din secolul al II-lea, Sfânta Maria s-a născut în familia lui Ioachim și a Anei. Tatăl ei, Ioachim era urmașul regelui David, iar Ana, mama sa, era din neamul preoțesc al lui Aaron.

Citește și
Zeci de mii de credincioși s-au adunat la Mănăsirea Nicula de Adormirea Maicii Domnului. ”Toate trec, se uită”
Zeci de mii de credincioși s-au adunat la Mănăstirea Nicula de Adormirea Maicii Domnului. „Toate trec, se uită”

Până la nașterea fecioarei Maria, Ioachim și Ana erau batjocoriți de oameni care considerau că neputința lor de a naște un copil însemna un blestem al lui Dumnezeu.

Cu toate acestea, cei doi nu au renunțat să mai spere și nici nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu continuând să ducă o viață de rugăciune.

La un moment dat, Arhanghelul Gavriil a venit la cei doi și le-a spus că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.

„Astfel a venit pe lume, cea care a fost, este şi va fi, fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernică ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica mântuirii noastre a tuturor, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, pe care o lăudăm în vecii vecilor”, potrivit basilica.ro.

Când a împlinit trei ani, Fecioară Maică a fost dusă la templul din Ierusalim, eveniment prăznuit ca Intrarea în biserică a Maicii  Domnului, pe 21 noiembrie.

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Maicii Domnului

De Sfânta Maria Mică, oamenii au o serie de superstiții și respectă mai multe obiceiuri în funcție de zonele țării.

În tradiţia populară, Naşterea Maicii Domnului reprezintă începutul toamnei. Se spune că în această zi, păsările, în special rândunelele zboară spre locuri mai calde.

Tot de Sfânta Marie Mică, sătenii culeg viile recoltează grâul și porumbul și bat nucii pentru a avea un rod bogat și anul următor.

De Sfânta Maria Mică, Maica Domnului îi spune lui Dumnezeu să le dăruiască copii celor care se roagă, așa cum s-au rugat și părinții ei.

De asemenea, femeile însărcinate se pot ruga la Fecioara Maria pentru a avea o naștere ușoară.

De Sfânta Maria Mică se împart struguri și prune pentru pomenirea sufletele celor adormiți.

Se spune că de Sfânta Maria Mică nu e voie să se aprindă focul în casă pentru că aduce ghinion și boală oamenilor.

Potrivit unei superstiții, cei care aprind focul în curte și fac mâncare atrag asupra lor boli grave.

Femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

În Maramureş se spune că dacă va ploua pe 8 septembrie și dacă înfloresc merii şi perii înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

În tradiția populară se spune că începând de pe 8 septembrie nu se mai poartă pălărie pentru că se strică vreme, de unde și expresie „O trecut Sântamăria leapădă și pălăria”

Când se spune „La multi ani”, pe 8 septembrie sau 15 august

Potrivit credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august se marchează Adormirea Maicii Domnului, care nu este întocmai un motiv de sărbătoare, tocmai de aceea, nu se urează „la mulți ani”.

Cei care vor să transmită urări o pot face pe 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului

Alte sărbători închinate Fecioarei Maria sunt:

1. Intrarea în biserică (21 noiembrie);

2. Buna Vestire (25 martie);

3. Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului (15 august);

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult