Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scutecele Domnului, turte pentru Ajunul Craciunului. Cum se pregătesc și care este semnificația acestora

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Ajunul Crăciunului, așa cum spune tradiția, în estul țării se împart „scutecele Domnului”.

Gospodinele au pregătit turtele, le-au însiropat, iar marți le vor da de pomană în amintirea celor plecați dintre noi. Obiceiul de sute de ani mai este păstrat doar în câteva localități.

Gospodinele fac mai întâi aluatul folosind o rețetă simplă. Apoi, se întinde turta subțire pe o pernă în timp ce se cântă colinde vechi. „Scutecele” sau „Pelincile Domnului”, care amintesc de chinurile prin care a trecut Maica Domnului, ajung în cuptorul bine încins.

Turtele coapte sunt înmuiate în sirop de zahăr. Peste ele se pun diverse arome.

Ecaterina Hulea, culegătoare de folclor: „Trebuie să le facem cu credință în Dumnezeu, după câteva zile de post, ca ele într-adevăr să ne aducă marea bucurie a Nașterii Domnului.”

Citește și
mos craciun
Unde locuiește, de fapt, Moș Crăciun. Cum a fost construită casa simpaticului bătrânel

În final, turtele sunt pudrate cu zahăr sau, mai nou, cu nucă de cocos. În Ajun, scutecele Domnului sunt nelipsite din multe case. Tradiția se mai păstrează în Moldova, în zone izolate din Botoșani, Neamț sau Galați.

Maria Hulea, nepoată: „Ador atunci când vin la bunicii mei și îmi reamintesc de copilărie și cred că unul dintre gusturile copilăriei mele este gustul turtelor.”

Paul Buța, folclorist: „Țărăncile românce au făcut întotdeauna o bucurie și au considerat că trebuie să aducă o jertfă Mântuitorului la Nașterea Lui, și ce să-i aducă? Tocmai ceea ce i-a lipsit. Scutece și căldură.”

Marți, după ce vor fi tămâiate, scutecele vor fi date de pomană alături de sarmale de post, pilaf și colăcei de post.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult