Revelion 2024 - Câte zile libere vom avea de Anul Nou
În România, fiecare An Nou aduce cu el încă un motiv de bucurie: câteva zile libere pentru toți angajații. Câte zile libere vom avea de Anul Nou, pe ce dată pică 31 decembrie și ce alte minivacanțe sunt în acest an?
Zile libere de Revelion 2024Revelionul 2023-2024 se anunță a fi un moment special pentru toți românii, deoarece trecerea în noul an aduce cu sine o mini-vacanță bine meritată. Anul acesta, românii vor petrece Revelionul într-o zi de duminică, pe 31 decembrie 2023, iar noul an, 2024, va începe într-o zi de luni.
Ceea ce înseamnă că petrecerea dintre ani, noaptea de Revelion, va aduce românilor două zile libere. Astfel, zilele de 1 și 2 ianuarie 2024 sunt zile libere din punct de vedere legal. Angajații din România se vor întoarce la muncă pe 3 ianuarie 2024.
În aceste condiții, românii vor beneficia de o mini-vacanță de 4 zile cu ocazia Revelionului din 2024, care începe de pe 30 decembrie 2023 (sâmbătă) și se încheie pe 2 ianuarie 2024 (marți) - ultima zi liberă, legală, de Revelion.
De asemenea, în 2024, angajații au parte de 17 zile libere cu ocazia sărbătorilor legale. Zece dintre acestea vor fi în timpul săptămânii, deci românii vor avea liber de la muncă.
Calendarul sărbătorilor legale în 2024Anul 2024 aduce cu sine o serie de zile libere legale pentru angajații din România. În total, vor fi 17 astfel de zile, dintre care 10 vor pica în timpul săptămânii, iar 7 se suprapun cu zilele de weekend.
Aceste zile libere oferă oportunități de relaxare și de a sărbători evenimentele importante din viața noastră.
Iată lista zilelor libere legale din 2024:
· 1 ianuarie – Anul Nou (luni)
· 2 ianuarie – A doua zi de An Nou (marţi)
· 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
· 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
· 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
· 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
· 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
· 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
· 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
· 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
· 23 iunie – Rusalii (duminică)
· 24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
· 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi). Ziua de 16 august va fi, cel mai probabil, liberă, ca punte către weekend.
· 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
· 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
· 25 decembrie – prima zi de Crăciun (miercuri)
· 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
Alte zile libere de care beneficiază româniiÎn afară de zilele libere legale, românii pot beneficia și de alte zile libere în funcție de contractele de muncă sau de acordurile cu angajatorii lor.
În timp ce unii vor mai multe zile de concediu și le obțin în momentul în care își negociază contractul de muncă, alți angajați beneficiază de zile libere în plus pentru diverse lucruri: zile de naștere, evenimente de familie și așa mai departe.
Aceste zile pot varia de la un loc de muncă la altul și pot include sărbători religioase, zile de concediu suplimentare sau alte evenimente speciale.
În plus, pentru salariații care fac parte dintr-un cult religios legal creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști, precum și prima și a doua zi de Rusalii sunt acordate în funcție de data la care sunt sărbătorite de respectivul cult.
În situația în care angajatorii nu acordă angajaților liber în zilele nelucrătoare, aceștia au dreptul la compensații.
Potrivit prevederilor legislației în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în decursul următoarelor 30 de zile.
În cazul în care nu este posibilă acordarea acestei compensări, angajații beneficiază de un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu respectă aceste reglementări sunt pasibili de amenzi în cuantumul cuprins între 5.000 și 10.000 de lei. Sărbătorile legale din România sunt zilele desemnate prin lege drept nelucrătoare, cu excepția zilelor de weekend.