Produse agro-alimentare vândute la automate, la prețuri mult mai mici decât în magazine. Oferă fermierilor un venit constant
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare, la finalul anului trecut erau peste 80.000 de automate cu produse agro-alimentare în toată țara.
Un bărbat este cultivator de cartofi și deține o afacere de familie. A văzut primul automat stradal cu produse locale în Austria. A decis să deschidă și el unul, la Șinteu, în județul Bihor. Aparatul îi asigură un venit constant.
Jaroslav Zetocha, fermier: „Fermierii, cumva, se îmbogățesc, între ghilimele, fiecare toamnă, când își vând produsele, iar în restul anului sunt obligați să aibă un job permanent”.
Dispozitivul are 36 de cutii. 24 sunt umplute cu cartofi. Prețul este de 3 lei kilogramul, iar cienții au la alegere saci cu 5 și 10 kilograme.
Într-un automat din Sânnicolau Mare, județul Timiș, localnicii găsesc brânzeturi.
Bărbat: „Nu mai stai la rând, nu mai pierzi timp”.
Fermierul de la care provin produsele spune că și-a deschis propriul lanț de vânzare pentru că procesatorii îi dădeau un preț mic pe litrul de lapte.
Brânzeturile sunt vândute în caserole de 400-500 de grame, cu prețuri între 15 si 20 de lei, mai mici cu 20-30% decât în magazin. Producătorul are și un dozator de lapte, care costă 5 lei litrul.
Anul trecut, erau peste 80.000 de astfel de automate, în toată țara. Cele mai multe cu ouă, care se vând cu 10 lei caserola.
Femeie: „De când s-a băgat aparatul ăsta tot de aici iau”.
Cei care vor să vândă produse agro-alimentare prin astfel de aparate trebuie să se înregistreze la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.