Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primul examen de atestare a „chirurgilor pentru copaci" s-a desfășurat în România. Doar patru români au promovat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Reprezentanții Consiliului European de Arboricultură au supravegheat miercuri în România primul examen pentru atestarea în meseria de : „chirug pentru copaci".

Testarea s-a ținut în Arad și a constat - printre altele - în curățarea crengilor bolnave ale unor arbori la 30 de metri înălțime. Opt români vor să obțină certificarea care le permite să trateze pomi peste tot în Europa.

Prima probă pe care au susţinut-o cei care aspiră să devină chirurgi pentru copaci cu atestat european a fost cățărarea cu corzi, pe arbori, la 30 de metri înălţime. Șase dintre candidaţi au refuzat. Au optat în schimb să se urce la înățime cu ajutorul unei macarale cu nacelă.

Valentin Laţi, concurent: „Orice arbore reprezintă o provocare, riscurile la care ne expunem zilnic sunt foarte mari."

Marian Ghencea, concurent: „Se întâmpla foarte multe accidente în job-ul ăsta."

Citește și
vijelie
Vijelia puternică a rupt mai mulți arbori duminică seară în Capitală. Un copac masiv s-a prăbușit pe Bd. Kiseleff

Și, din acest motiv, la examenul pentru obținerea atestatului european de chirurg pentru arbori s-au putut înscrie doar lucrători cu experiență în domeniu, cu cel puțin 300 de ore lucrate la înălțime.

Până acum doar patru români au primit certificatul.

Carsten Beinhoff, examinator: „În Germania avem peste 50.000 de arborişti.”

Max Olesko, examinator Austria: „Este vorba de conservarea pomilor, câteodată vezi stricăciuni în pom şi poţi să faci ceva ca să previi, ca să protejezi pomul să nu-l tai, şi este în beneficiul pomului şi al oamenilor."

Cosmin Truţă, preşedintele Asociaţiei Arboriştilor din România: „Nimeni nu poate să garanteze că dacă va veni o furtună nu se va rupe nimic, în cazul acesta şi un arbore sănătos se poate răsturna, dar prin prevenţie, prin controlul arborilor, se poate reduce riscul respectiv."

Chirurgii pentru arbori își pot păstra certificarea europeană doar dacă dau examen o dată la 3 ani, pentru că la copaci apar permanent boli noi.

Neculai Moglan, concurent: „Nu doar să tăiem arbori, ci să intervenim în toaletarea lor, întreţinere, şi tot ce constă în salvarea arborelui."

În Europa, un chirurg pentru arbori poate primi și 1.500 de euro pentru tratarea unui pom înalt. La noi, suma ajunge la o mie de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult