Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Patru parapantiști au zburat neîntrerupt, de la Iași până-n Buzău. Pilot: „Ne împrăștiem ca evantaiul, cum zboară păsările”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Misiune record pentru patru parapantişti din Iaşi, care au străbătut o parte din ţară prin aer, la peste 2.500 de metri înălţime.

Au zburat pe o distanţă 260 de kilometri, din judeţul Iaşi până în Buzău, şi au sărbătorit reuşita la mare altitudine, folosind staţiile radio.

Întreaga călătorie a putut fi urmărită live pe internet.

Cei patru parapantiști au străbătut cerul doar cu ajutorul vântului şi a curenţilor de aer. Condiţia a fost să nu atingă pământul decât la finalul cursei. Au pornit din localitatea Spinoasa, judeţul Iaşi, unde s-au ridicat la 1.300 de metri înălţime.

Tedy Budulan, pilot de parapantă: „După decolare am avut o descendenţă până aproape de șoseaua europeană şi am crezut că aterizez, şi a fost un moment dificil dar am prins o termică, un curent ascendent foarte puternic, şi acolo practic ne-a salvat pe toţi.”

Citește și
sporturi extreme
Sporturile extreme, preferatele românilor pe timpul verii: Rafting, zboruri cu parapanta și, mai nou, canyoningul

În scurt timp, curenţii i-au dus la înălţimi şi mai mari, acolo unde peisajele spectaculoase, dar şi adrenalina, îți taie respiraţia.

Vasilică Ursache, pilot de parapantă: „Primeam deja mesaje de prietenii care mă urmăreau live şi îmi ziceau: Rămâi sus! Peste 2.000 de metri, la un moment dat, mi-au îngheţat mâinile.”

Zborul a fost inedit, pentru că au trebuit să lucreze în echipa de patru. Piloţii au discutat permanent prin staţii radio, pentru a se ajuta reciproc.

Ovidiu Avornicesei, pilot de parapantă: „Ne împrăștiem ca evantaiul, cum zboară pasările, şi găsim mai ușori curenții ascendenți."

Punctul culminant a fost când piloţii au trecut pragul de 200 de kilometri.

Flavius Ioniţă, pilot de parapantă: „Când am prins 200, în loc să punem mâna pe stație, am început să urlăm unul la altul eram foarte aproape. Am urlat, am cântat.”

Aterizarea a avut loc la Buzău, iar distanţa parcursă a fost de 260 de km. În prezent, recordul naţional este de 280 de km. Următorul țel al echipei este să ajungă cu parapantă pe litoralul românesc.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult