Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pârloage transformate în păduri. Cât plătește UE pe un hectar care va fi împădurit

Your browser doesn't support HTML5 video.

România s-ar putea îmbogăți cu păduri noi, care vor fi plantate pe 56 de mii de hectare de terenuri agricole degradate sau nefolosite!

Este promisiunea Ministrului Mediului, care are la dispoziție 600 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a atinge acest scop.

Dacă acceptă, proprietarii pârloagelor vor primi câte 456 de euro pe hectar, timp de 20 de ani.

Sute de hectare de teren deşertificat din Oltenia, Bărăgan sau Dobrogea ar putea să prindă iar viaţă. Guvernul a adoptat o ordonanță prin care proprietarii vor fi încurajați să le împădurească.

Pentru înființarea plantației se vor aloca 456 de euro pe hectar. Deținătorii viitoarelor păduri vor primi aceeași sumă timp de 20 de ani ca să le întrețină. Pe lângă persoanele fizice, vor putea accesa acești bani și primăriile sau instituțiile publice.

Citește și
Acțiune de împădurire
Voluntarii de la „Tășuleasa Social” vor să împădurească cinci hectare cu goruni. Unde se va desfășura acțiunea

Pentru acest program s-au alocat prin PNRR- 600 de milioane de euro.

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Mie acum mi-e teamă că nu o să ne ajungă banii, pentru că interesul este uriaș mai ales în zona de sud. Această creștere a suprafețelor împădurite în zona de sud va fi în beneficiul agriculturii. Suprafeţele care se scot în felul acesta din circuitul agricol vor genera un plus și suprafeţele care rămân vor aduce producții mai mari."

Vor fi și păduri urbane

În programul de extindere a pădurilor sunt incluse și 315 hectare de păduri urbane. La inițiativa iubitorilor de natură sau chiar a dezvoltatorilor imobiliari, astfel de oaze de verdeață au apărut deja în orașele României iar peste 10 ani, oamenii vor simți beneficiile.

Cristina Nicodim, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: „Reducerea temperaturii cu minim 2 grade Celsius. Reducerea nivelului de zgomot cu până la 10 decibeli, până şi elemente ce ţin de confortul nostru psihic, reducerea stresului a anxietăţii."

Încă 100 de milioane de euro, tot prin PNRR, vor ajuta la refacerea pădurilor distruse. Numai anul trecut, 1124 de hectare au ajuns în această situație.

Marius Ureche, șef serviciu regenerarea pădurilor: „Aceste suprafețe calamitate s-au datorat în special următorilor factori: doborâturi de vânt și de zăpadă, secetă și inundații”.

Potrivit Institutului Național de Statistică, România are în prezent 6,6 milioane de hectare de pădure, adică 27,7% din suprafața țării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult