Orele de muncă peste program cresc probabilitatea apariției depresiei și a bolilor cronice. „Munca ne îmbolnăvește”
Potrivit unui nou studiu publicat în PLOS One, cercetările indică faptul că lucrul până târziu în noapte pot duce la un risc crescut de depresie și de sănătate precară la vârsta mijlocie, potrivit The Independent.
După ce a examinat programul de lucru și tiparele de somn a 7.000 de americani timp de trei decenii, autorul studiului, profesorul Wen-Jui Han de la Universitatea din New York, a constatat că doar un sfert dintre participanți au lucrat în mod regulat în timpul zilei.
Cei care au participat la studiu au vârste cuprinse între 22 și 50 de ani, trei sferturi din eșantionul studiului fiind format din lucrători americani născuți în anii 1960.
Spre deosebire de lucrătorii cu program de zi, lucrătorii care au avut ore de noapte sau ture prin rotație, când erau mai tineri au avut, în cele din urmă, se pare, probleme cu somnul și au fost mai predispuși să se confrunte cu o sănătate precară și depresie la vârsta de 50 de ani.
După ce a lucrat prea multe ore și a îmbrățișat mentalitatea culturii hustle timp de decenii, medicul lui Han i-a spus la 40 de ani că are vârsta biologică a unei persoane de 60 de ani. Acest lucru a determinat-o să studieze dacă orele de lucru prelungite ar putea avea un impact asupra sănătății pe termen lung.
„Munca ne îmbolnăvește. Munca ar trebui să ne permită să acumulăm resurse. Dar, pentru mulți oameni, jobul lor nu le permite să facă acest lucru. De fapt, ei devin din ce în ce mai nefericiți în timp”, a spus Han pentru NPR într-un interviu.
Femeia a spus că speră ca cercetarea ei să „ofere resurse pentru a-i sprijini pe oameni să aibă o viață fericită și sănătoasă atunci când sunt epuizați fizic și epuizați emoțional din cauza muncii lor”.
„Putem spune că ei doresc în mod voluntar să muncească multe ore, dar, în realitate, nu acesta este adevărul. Ei simt că cultura muncii lor le cere să lucreze mai mult, altfel pot fi penalizați”.
În cercetările sale, ea a descoperit că cei care au renunțat la odihna corespunzătoare pentru a munci au fost statistic mai predispuși la depresie sau la probleme de sănătate.
„Când munca noastră devine un factor de stres zilnic, acestea sunt genul de consecințe asupra sănătății pe care te poți aștepta să le vezi peste 30 de ani”, a mai precizat femeia.
Sursa: The Independent
Dată publicare: 17-04-2024 11:01