Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Onor pentru regi”. Reconstituirea încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a adunat sute de oameni la Alba Iulia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Anul acesta, pe 15 octombrie, se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.  

Pentru a marca centenarul, autoritățile locale, împreună cu Ministerul Apărării Naționale au readus în prezent momentele cheie ale acelei zile istorice.

Studenții Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu au defilat în ținute militare de acum un secol. Iar angajații muzeului din Alba Iulia au reconstituit momentul încoronării.

”Onor pentru regi”. Așa s-a numit evenimentul care a strâns sute de spectatori în cetatea din Alba Iulia. Cel mai important moment a fost cel al încoronării regelui și a reginei.

Regele Ferdinand a luat coroana și și-a așezat-o singur pe cap, semn că între el și Divinitate nu există nimeni. Regina a îngenunghiat în fața sa, a luat coroana și a așezat-o pe capul reginei”.

Citește și
Regele Mihai - Getty Images
"100 de ani în 100 de zile" 1927: Mihai I devine rege, la doar 5 ani, după moartea regelui Ferdinand
Manifestări până la centenarul încoronării, de pe 15 octombrie

Coroana regelui a fost purtată și de Carol I, primul rege al României.

”Cu adâncă emoțiune primesc în chip solemn această coroană de la neuitatul și înțeleptu meu unchiu ca simbol al vitejiei românești și a unirii dintre domn și țară".

Publicul a aplaudat și demonstrațiile de mânuire a armei a militarilor Detaşamentului Drill-Team al Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" Bucureşti.

Petruța Pop, Cercul Militar Alba Iulia: ”Ne-am gândit că un eveniment în aer liber cu zestrea culturală dar și de protocol a Ministerului Apărării Naționale să o aducem în teritoriu să organizăm un eveniment pe două zile".

Gabriel Pleșa, primar Alba Iulia: ”Cred că este foarte important să readucem publicului acest moment al încoronării ani de zile uitat. E doar începutul manifestări care vor dura în luna august, septembrie și până în 15 octombrie”.

”Neașteptat de frumos, o surpriză plăcută”

Turiștii și localnicii au fost încântați de momentul istoric, care i-a purtat în timp.

Turist: ”Neașteptat de frumos, o suprinză plăcută transpunerea în imagini a unor evenimente petrecute acum 100 de ani și retrăite de generația tânără".

Turist: ”Nu vezi în fiecare zi așa ceva, pentru cei care nu prea cunosc foarte bine istoria o învață, în aceea perioadă să vadă costume, limbajul cum se vorbea la vremea respectivă".

Evenimentul se încheie duminică seară cu alte momente inedite dedicate centenarului. Pe scenă urcă ”Band of Brothers and Sisters” de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, dar și artiști ai Ansambului Armatei.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult