Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nici trufele nu se mai găsesc din cauza secetei. S-au pierdut aproape jumătate din recolte

Your browser doesn't support HTML5 video.

Seceta din acest an a rărit inclusiv trufele. În unele păduri, câinii special dresați abia dacă găsesc o mână din râvnitele ciuperci.

Nici cele de cultură nu s-au făcut, unii producători au reușit să culeagă doar un sfert din cantitatea pe care au obținut-o anul trecut. În schimb, faptul că sunt puține, le-a făcut şi mai valoroase. În funcție de calitate, pot costa triplu.

„Am găsit 6-7 trufe, din cauza ploilor, sunt mici, uscate”, explică un culegător.

Arșița și cei doar câțiva stropi de ploaie care au căzut în acest an au făcut ca trufele să apară cu aproape o lună mai târziu în păduri. La Archita, în Mureș, se găsesc trufe negre, iar sezonul de ”vânătoare” abia a început.

Pentru turiștii care participă la sesiuni de cules, experiența este o încântare. Dar cei care valorifică ciupercile spun că pădurile sunt seci, s-au făcut puține trufe.

Citește și
trufe
Comoara ascunsă în autoutilitara unui italian controlat în Neamț. Valorează 600.000 de lei

Gheorghe Silian, cultivator de trufe: Nu a plouat și nu s-au făcut trufele. Cred că 45% este periclitat din cauza ploii.

În alte zone, trufele nu au apărut aproape deloc. Cele puține, găsite de căutători sunt foarte mici.

Mihai Robu, organizator Festivalul Trufelor: E jale. Calitatea foarte slabă, foarte uscată de la secetă, sau deloc. În Botoșani nu s-a făcut deloc. E vorba și de calitate, nu doar despre producție.

Situația este asemănătoare și în cazul trufelor de cultură. Un cultivator din Timiș a produs cu 75% mai puține ciuperci ca anul trecut. În schimb, le vinde și de patru ori mai scump. Cea mai mare parte din producția firmelor de la noi ajunge în străinătate.

Felix Biriescu, producător de trufe: Dacă anul trecut prețul era în jur de 30 de euro, acum prețurile se situează în jur de 100 de euro, 110 euro pe kilogram. România consumă foarte puțin, spre export se duce 95% din producție.

George Jorj, tehnician: Avem un număr destul de mare de culturi înființate, care foarte multe sunt deja productive. Am ajuns să avem în anul 6-7 peste 30-40 kg de trufe la un hectar.

La noi sunt și trufe albe. Sunt mai rare decât cele negre, dar și mai scumpe. Producătorii spun că anul trecut s-au vândut și cu 5.200 de euro kilogramul.

Utilizarea trufelor în alimentație

Dacă noi încă descoperim trufele, în țări ca Italia sau Franța, unde ajung și ale noastre, trufele înobilează tot felul de mâncăruri.

Felix Biriescu, producător de trufe: Trufele sunt de fapt un condiment, se adaugă la orice mâncare, poți să le pui pe omletă, poți să le pui pe o friptură, poți să le pui practic pe orice, inclusiv pe un desert. Au un gust de deosebit, pentru că de aia sunt așa de apreciate, nu se poate compara gustul de trufe cu nimic.

La noi, cele mai răspândite sunt trufele negre. Cele de calitatea întâi ajung, anul acesta, și la 350 de euro kilogramul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult