NASA pe Lună. Ce presupune programul agenției spațiale și când pot vizita pământenii satelitul natural
Your browser doesn't support HTML5 video.
Noua rachetă gigantică SLS a NASA a fost adusă miercuri, 17 august 2022 la rampa de lansare spre Lună și va fi trimisă în spațiu pe 29 august 2022.
Misiunea va avea o durată de 42 de zile, după care va reveni în apropiere de Oceanul Pacific, iar racheta va fi recuperată de o ambarcațiune a marinei americane, potrivit space.com.
NASA lansează o rachetă pe LunăRacheta SLS va fi lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral în cadrul misiunii Artemis 1 ce are ca scop revenirea omului pe Lună.
Lansarea rachetei este programată pentru ora 08:33 EST, (n.r. 15:33 ora României).
În cazul în care condițiile meteo nu vor fi favorabile, rachetă se va putea lansa pe 2 sau pe 5 septembrie.
Racheta SLS măsoară 98 de metri înălțime, a fost proiectată în urmă cu un deceniu și, potrivit astronauților de la NASA, după ce va fi lansată, va deveni cea mai puternică din lume.
„Acesta este primul zbor al unei noi rachete și al unei noi nave spațiale. Facem ceva extrem de dificil și care implică automat anumite riscuri”, a declarat Jim Free, administrator asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare.
Programul NASA pentru călătoriile pe LunăArtemis 1 este o misiune care nu va avea astronauți la bord, deoarece este realizată în scopul testării rachetei și a capsulei Orion.
„Nouă tuturor celor care ridicăm privirile către Lună, visând la ziua când umanitatea va reveni pe suprafaţa Lunii, prieteni, se va întâmpla, ne vom întoarce'', a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, la o conferinţă de presă.
Câți membri vor face parte din echipajÎn capsula Orion se va afla un echipaj simulat, format din trei manechine, un bărbat și două femei, care vor fi echipate cu senzori ce măsoară nivelurile de radiații, pentru ca specialiștii să afle la ce riscuri se vor supune oamenii.
Când va avea loc primul zbor cu pasageriOficialii de la NASA și-au propus ca în 2024 să lanseze misiunea Artemis 2, iar la bordul navei să fie doi astronauți. Zborul se va face fără aselinizare.
Aselenizarea va fi realizată în 2025 de către echipajul misiunii Artemis 3.
În viitor, în cadrul misiunii Artemis, oficialii de la NASA au de gând să trimită prima femeie pe Lună și prima persoană de culoare, întrucât, în trecut, programul Apollo a permis doar bărbaților albi să pășească pe lună.
Obiectivul principal al celor de la NASA este de a transforma Luna într-o bază pentru dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru a trimite oameni pe Marte.
Un echipaj uman a ajuns ultima dată pe Lună în 1972, în cadrul misiunii Apollo 17.
Programul lui Elon MuskElon Musk a declarat în decembrie 2021, că firma sa SpaceX intenționează să trimită oameni pe Marte în următorii zece ani.
Musk a fost intervievat în cadrul unui episod al podcastului Lex Fridman, unde a vorbit pe larg despre obiectivele companiei sale de a ajunge pe Planeta Roșie.
Fridman l-a întrebat pe Musk care crede că este un termen probabil pentru acest proiect, la care cel mai bogat om din lume a răspuns: „În cel mai bun caz, este de aproximativ cinci ani, în cel mai rău caz, de 10 ani”.
Elon Musk a promis că va aduce oameni pe Marte până în 2024.
Misiune spațială de testare a unui sistem de apărare planetarăMarți, 23 noiembrie 2022, NASA a lansat o rachetă cu care încearcă modificarea traiectoriei unui asteroid.
Racheta a fost lansată de la stația spațială din California cu scopul de a testa un sistem de apărare planetară, primul de acest fel, proiectat pentru a devia traiectoria unui asteroid de la o potenţială coliziune cu Terra.
Misiunea Apollo 11În anii ‘60-’70, Nasa a decis să dezvolte un proiect pentru a îndeplini obiectivul național stabilit de John F. Kennedy pe 25 mai în 1961, acela de a efectua o aterizare pe Lună cu un echipaj care să se întoarcă pe Pământ.
Misiunea Apollo 11 a permis pentru prima dat aselinizarea, pe 20 iulie 1969.
Pe 16 iulie 1963, Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins s-au urcat la bordul navetei spațiale, atașată de rachetă Saturn V și au pornit.
Racheta, care a avut o lungime de 111 metri, a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, și, după patru zile, pe 20 iulie 1969, la ora 20:18 GMT, pilotul Aldrin a transmis că echipajul a ajuns pe Lună.
Sursa: space.com
Etichete: nasa , pamant , Luna , statia spatiala internationala , misiune
Dată publicare: 29-08-2022 07:26