Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În România se construiește cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Are o putere mai mare decât un reactor de la Cernavodă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Încep să prindă contur și la noi proiecte de amploare de producere a energiei electrice cu ajutorul vântului sau al soarelui. Sunt anunțate investiții de miliarde de euro, în mai multe zone ale țării.  

La Arad, de exemplu, urmează să fie construit cel mai mare parc de panouri din Europa, care va genera o putere mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă. Mai multă energie produsă în țară înseamnă pentru noi facturi mai mici la curent.

Pe un câmp din Arad, cu o suprafață de peste 1.000 de hectare, urmează să fie amplasate peste 1,7 milioane de panouri fotovoltaice. Investiția de peste 800 de milioane de euro este a unui producător independent de energie verde din Europa Centrală și de Sud-Est.

Lucrările ar urma să înceapă spre finalul anului, iar proiectul va fi implementat în parteneriat cu o companie românească.

Sebastian Enache, Monsson, firma de investiții din România: ”Peste 300.000 de gospodării din România, ca să vă dați seama de magnitudine, pot fi conectate. Dacă ele sunt conectate la parc, însă parcul fiind în zona de vest, conectat la o stație de transformare care va fi stație de frontieră, parcul va crește și capacitatea de export”.

Citește și
Card energie
Modificări privind utilizarea cardurilor de energie. Pot fi plătite şi datoriile de anul trecut

Parcul va avea o putere de 1050 de MW și peste 800 de oameni vor lucra la construcția lui.

George Niculescu, președinte ANRE: ”Este vorba de o solicitare de acordare de autorizație de înființare pentru un proiect de 1043 de MW, un proiect foarte mare, este mai mare decât puterea instalată a unui reactor nuclear de la Cernavodă”.

Astfel de parcuri sunt ușor de construit în România pentru că, spun specialiștii, pământul este moale, sunt mai multe zile însorite ca în alte țări, iar banii se pot recupera în cel mult opt ani.

30% din energie României va fi verde, până în 2030

Investiții mari sunt anunțate și în parcurile eoliene.

George Niculescu, președinte ANRE: ”Vedem în zona Dobrogei investiții mari în ceea ce privește zona de eolian și avem cel mai mare proiect din regiune, iar sudul țării are cel mai mare grad de absobție pentru panouri fotovoltaice”.

Adrian Stan, producător parcuri de fotovoltaice: ”Eolianul durează mai mult, dacă fotovoltaicul durează undeva la doi ani, cel eolian durează minim un an în plus, pentru că se fac anumite studii de vânt, tehnologia a avansat”.

În paralel, doi investitori din Germania și China caută terenuri, astfel încât să deschidă în țară două fabrici de producere de panouri fotovoltaice. În prezent, cele mai multe livrări vin din China, iar întârzierile sunt foarte mari.

Ciprian Glodeanu, expert în energie: ”Suntem într-o anumită concurență cu alte țări, energia regenerabilă nu e doar în Românie, e și în Germania, Marea Britanie și atunci, România concurând cu aceste țări, sunt întârzieri”.

Până în 2030, România și-a propus ca 30% din energia electrică pe care o consumăm să fie produsă din surse verzi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult