Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imaginea uluitoare surprinsă în spațiu. Specialiștii NASA au rămas șocați | FOTO

Telescopul spațial Hubble al agenției spațiale americane a capturat o imagine uimitoare a unui sistem stelar binar numit R Aquarii, care a fost descris ca un "aspersor pentru gazon care a luat-o razna".

Experții spațiali au observat un „aspersor pentru gazon" cosmic, potrivit NASA. Telescopul lor spațial Hubble a oferit un prim-plan colorat al uneia dintre „cele mai turbulente stele din galaxia noastră", potrivit publicației Daily Star.

Sistemul stelar binar, R Aquarii, situat la aproximativ 700 de ani-lumină distanță, a fost văzut având erupții violente care scuipă filamente masive de gaz incandescent, creând un "model spiralat imens printre stele."

Oamenii de știință de la NASA au explicat fenomentul: „Fluxurile stelare răsucite fac ca regiunea să arate ca un aspersor pentru gazon care a luat-o razna."

Citește și
uragan spatiu
Imagini uluitoare. Cum arată din spațiu uraganul Milton, cea mai puternică furtună din ultimul secol | VIDEO

Agenția spațială consideră că acest lucru arată în mod dramatic modul în care universul redistribuie produsele de energie nucleară formate în adâncul stelelor și apoi aruncate înapoi în spațiu. R Aquarii face parte dintr-o clasă de stele duble cunoscute sub numele de stele simbiotice, steaua principală fiind una gigant roșie, foarte veche, iar companionul său, o stea compactă arsă sau așa numita „pitică albă”.

Steaua primară gigantică roșie, clasificată ca o variabilă Mira, este de peste 400 de ori mai mare decât Soarele nostru. Savanții NASA au adăugat: „Steaua monstru umflată pulsează, își schimbă temperatura și variază în strălucire pe o perioadă de aproximativ 390 de zile. La apogeu, steaua este orbitoare, având o strălucire de aproape 5.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult