Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul Sinestezia de la Iași a luat sfârșit. Spectatorii au învățat să cânte la instrumente. „M-a emoționat foarte tare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Conform dicționarului, ”sinestezie” înseamnă o asociere între senzații de natură diferită. Așa s-a numit și un festival de la Iași, care a strâns în ultimele 5 zile mii de spectatori.

Pe lângă spectacolele de lumini și de dans contemporan, vizitatorii au învățat să cânte la diferite instrumente mai puțin cunoscute.

Peste 100 de curioși s-au adunat la Baia Turcească - o clădire monument istoric din centrul Iașiului. Doi artiști au redat, într-un spectacol de dans contemporan, mișcarea atomilor.

Alice Veliche, artist: „Suntem un corp, o ființă.”

Radu Alexandru, artist: „O particulă. A trebuit să ne extindem corpul în așa fel încât el să nu mai pară neapărat uman în unele cazuri și să devindă de fapt o particulă.” Pentru spectacol, artiștii s-au pregătit mai bine de două luni. Iar efortul le-a fost răsplătit cu ropote de aplauze Andrei Cozlac, artist: „Sunt multe medii îmbinate aici, muzică, proiecții video, dans. A fost extrem de neașteptat, publicul aplaudă la final, o dată, de două ori, de trei ori.. deja eram: ok, ce se întâmpla? Am fost surprinși, ne încarcă foarte mult tipul ăsta de reacții și ne încurajează să mergem mai departe.” Fată: „A fost un roller coaster emoțional, sincer. M-a emoționat foarte tare. Am plâns la sfârșit.” Bărbat: „Pentru mine, pentru că am avut si un bebe lângă, a fost pur și simplu o relaxare.” Într-o altă clădire, de data aceasta una modernă, ieșenii au avut ocazia să învețe să cânte la tobele africane.

Lucian Conțiu, artist coordonator: „Muzica e mai veche decât facultatea și atunci nu ai nevoie de studii ca să practici tobele africane. Nu se mai pot opri, e o bucurie și un entuziasm, e joaca aceea de copil care se activează.”

Citește și
Festivalul de Halloween
Festival de Halloween în București. Ce surprize de ”groază” au pregătit organizatorii

În cele cinci zile, festivalul Sinestezia a adunat mii de vizitatori. Patricia Brohanschi, organizator: „Un eveniment în care am avut parte de artă contemporană, de instalații multimedia interactive. Am activat astfel locații indedite în oraș, convenționale și neconvenționale.” Accesul publicului a fost gratuit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult