Festivalul "D-ale porcului" a strâns zeci de bucătari iscusiți cu preparate tradițonale. Ce este toroșul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oaspeții s-au îmbulzit la degustat, mai ales că Festivalul "D-ale porcului" nu s-a mai ținut în ultimii ani, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.
Au sfârâit grătarele, iar ceaunele au scos aburi cu arome care mai de care. Fripturile şi jumările au fost gătite la foc mic de bucătari.
Bucătar: „Niște jumări, de-alea tradiționale. Care sunt foarte bune. Un grătar din ceafă de porc și ceva costițe".
Reporter: Ce-aveți acolo? -
Vânzătoare: „Porcușori. Cârnați în formă de porcușori."
Fiecare comună a încercat să iasă în evidenţă cu o reţetă specifică zonei.
„Toroșul este varză de la noi, de la Toboliu, varză bună, carne crudă, condimente și mult suflet."
„Asta va fi tocănița pomana porcului. Tocăniță cu mămăliguță" , au explicat doi dintre participanții la festival.
Festivalul porcului, cu pălincăCe putea merge mai bine la pomana porcului decât pălinca de Bihor? Băutura specifica zonei a însoţit toate bucaţele.
Pofticioșii nu știau din ce să aleagă mai întâi.
Reporter: Ce-ați gustat?
Clientă: „Slănină afumată”.
Reporter: Cum e?
Clientă: „Foarte bună."
Preparatele au fost evaluate de bucătari profesionişti. La fel şi băuturile.
Adrian Ianc - membru al juriului: „În principal, asta urmărim: gustul produsului să fie cel de la mama de-acasă"
Nicolae Pop – organizator: „Noi jurizăm pălinca - pentru că orice tăiere de porc, în Bihor, începe cu o pălincă - jurizăm toroș - o mâncare de varză acră cu carne, care nu prea există în altă parte din România - jurizăm cârnați, jurizăm caltaboși, jurizăm un produs local special."
Echipa declarată învingătoare va primi o statuetă din lemn, ce reprezintă un porc. De câștigat, însă, au avut toți cei care au trecut pe la festivalul "D-ale porcului", care nu s-a mai ţinut doi ani, din cauza pandemiei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: preparate traditionale , carne de porc , jumari
Dată publicare: 13-03-2022 09:43