Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul Energiei anunță amenzi-record pentru furnizorii de energie care încalcă legea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ordonanță de urgență care stabilește noi plafoane în energie, mai generoase decât cele actuale, a fost aprobată marți, în ședința de Guvern.

UPDATE -  Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, marți, că prin Ordonanță, ANPC poate aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane:

„Măsurile de compensare se vor aplica pe lunile februarie și martie. Neaplicarea plafoanelor și a compensărilor din amenda penală 2.000 lei. Furnzorii trebuie să refacă de urgență toate facturile. Nu putem să aplicăm legea retroactiv”.

„ANRE poate aplica sancțiuni pentru furnizorii de energie și de 400.000 de lei, iar ANPC de la 20.000 lei până la 200.000 de lei”.

Ministrul Energiei: „Ne dorim ca facturile pe ianuarie să fie corecte”

„Mă voi întâlni cu toți furnziorii, tocmai ca să nu mai existe vreo problemă în viitor. Ne dorim ca facturile pe ianuarie să fie corecte. Ministerul Muncii are în continuare schema de ajutor pentru persoanele fizice. Schema de aplicare a fost din cauza facturilor eronate. Ministerul Energiei nu supraveghează piața”.

Citește și
Guvern, reprezentanti energie
Guvernul adoptă săptămâna viitoare OUG pentru refacerea facturilor greșite la energie

Popescu a reamintit că, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă în baza căreia furnizorii au fost obligaţi să refacă toate facturile întocmite fără luarea în calcul a plafonării şi compensării, potrivit Agerpres.

Ciucă, despre costurile din februarie şi martie

Premierul Nicolae Ciucă a menționat că, în februarie şi martie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră la energia electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum.

”Nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kw/h energie electrică și 0,31 bani pentru kw/h la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kw/h energie electrică sau 300 mc gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kw/h la energie electrică și circa 0,22 bani pentru gaze naturale cu toate taxele incluse” - a spus șeful Executivului.

Facturile la curent și la gaze vor scădea din februarie, au promis autoritățile după valul de facturi exorbitante emise în ultimele luni.

Cu toate acestea, președintele PSD Marcel Ciolacu a părut să fie destul de nervos după o ședință pe care a avut-o cu partenerul de guvernare, liderul PNL Florin Cîțu, exact înainte de ședința de Guvern.

Întrebat de jurnaliști dacă ordonanța privind facturile la energie se poate aplica și din ianuarie, Ciolacu a replicat: ”O să luăm decizia mâine”.

Reporter: Nu în ședința de Guvern acum?

Marcel Ciolacu: Nu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, pe ordinea de zi a ședinței Executivului din 25 ianuarie 2022 se află și o Ordonanță de Urgență ”cu unele măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici și instituțiilor publice, în contextul crizei din domeniul energetic”.

Ordonanța urmează să se aplice doar în februarie și în martie, așadar pe două luni, deși știm că - în discuțiile de luni seară, din coaliția de guvernare - s-a vorbit și despre posibilitatea ca noile reguli din această ordonanță să fie aplicate și pentru luna în curs.

Se pare că juriștii Guvernului au ajuns la concluzia că acest lucru nu se poate întâmpla. Așadar, noile plafoane, unele mai generoase, vor fi aplicate doar pentru lunile februarie și martie.

La electricitate vorbim despre un preț stabilit de cel mult 80 de bani pe kw/ora, preț care poate scădea dacă ne aflăm sub maximul de consum de 500 kw/ora pe lună, așadar în acest caz un consumator ar putea ajunge să plătească 68 de bani pe kw/ora.

La electricitate vorbim despre un plafon de preț de 31 de bani pe kw/ora, iar în acest caz maximul de consum este stabilit la 300 de metri cubi. Astfel, un consumator va putea să beneficieze și de compensarea de 40%.

Aceste noi reguli ar putea fi discutate, marți, la Palatul Victoria în ședința de Guvern, unde s-ar putea stabili, totodată, și sancțiuni mult mai dure pentru furnizorii din energie care emit facturi eronate.

În acest caz propunerea este ca sancțiunile să crească de patru ori și să ajungă la suma de 200.000 de lei cel mult.

Facturi greșite la energie electrică și gaze  

În ultimele luni au fost emise peste două milioane de facturi greșite pentru lunile noiembrie și decembrie.

În prezent toate aceste facturi care au fost greșite trebuie să fie recalcutale, daca nu au fost deja refăcute, iar furnizorii din energie au termen până cel târziu săptămâna următoare, vineri, să recalculeze toate aceste facturi emise greșit.

Se pune întrebarea și ce se va întâmpla de la 1 aprilie cu prețurile din energie.

În coaliția de guvernare s-a discutat și despre posibilitatea de a reveni la prețurile reglementate, pe care le-am avut acum mai bine de un an, înainte de liberalizare și se pare că aici sunt disensiuni.

Chiar marți, președintele PNL, Florin Cîțu, spunea că această măsură de revenire la o piață reglementată nu și-ar mai avea rostul din aprilie până octombrie, ci și-ar avea rostul acum, când știm bine că Guvernul urmează să stabilească plafoane. Așadar, nu va interveni cu prețuri reglementate.

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult