Modifica setarile cookie
Toate categoriile

E vechi de aproape jumătate de milion de ani și are o importanță colosală. Dovada găsită de cercetători în Zambia

Descoperirea unor bucăți de lemn vechi pe malurile unui râu din Zambia a schimbat modul în care arheologii înțeleg viata oamenilor din antichitate.  

Cercetătorii au găsit dovezi că lemnul a fost folosit pentru a construi o structură în urmă cu aproape o jumătate de milion de ani, scrie BBC.

Descoperirile, publicate în revista Nature, sugerează că oamenii din epoca de piatră au construit ceea ce ar fi putut fi adăposturi.

„Această descoperire a schimbat modul în care mă gândesc la strămoșii noștri”, a declarat profesorul arheolog Larry Barham.

Omul de știință de la Universitatea din Liverpool conduce proiectul de cercetare Deep Roots of Humanity, care a dezgropat și analizat lemnul antic.

Descoperirea ar putea schimba convingerea actuală conform căreia oamenii antici duceau o viață simplă și nomadă.

Citește și
descoperiri medicale
Oamenii de știință sunt tot mai aproape de a vindeca boli necruțătoare. Descoperiri revoluționare anunțate în lume

„Au făcut ceva nou și mare dintr-o bucată de lemn. Și-au folosit inteligența, imaginația și abilitățile pentru a crea ceva ce nu mai văzuseră niciodată, ceva ce nu mai existase până atunci,” a declarat profesorul Barham.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, unelte antice din lemn, inclusiv bețe de săpat. Dar ceea ce i-a entuziasmat cel mai mult au fost două bucăți de lemn care erau tăiate în așa fel încat se puteau îmbina una cu cealaltă.

„Una este așezată peste cealaltă și ambele bucăți de lemn au crestături tăiate în ele. Se poate vedea clar că aceste crestături au fost tăiate de unelte de piatră. ”, a declarat profesorul Geoff Duller, arheolog la Universitatea din Aberystwyth.

Analizele ulterioare au confirmat că buștenii au o vechime de aproximativ 476.000 de ani.

Perrice Nkombwe, membru al echipei, de la Muzeul Livingstone, din Zambia, a declarat: „Am fost uimit să aflu că prelucrarea lemnului era o tradiție atât de înrădăcinată. Mi-am dat seama că descoperisem ceva extraordinar.”

Până în prezent, dovezile privind utilizarea lemnului de către oameni s-au limitat la fabricarea focului și la unelte artizanale, cum ar fi bețele de săpat și sulițele.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult