Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mașinile electrice și hibride vor emite un sunet când circulă cu viteză mică. Care e motivul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mașinile hibride și cu propulsie elctrică au devenit o prioritate pentru toți marii constructori auto. Dispariția motoarelor clasice, cu combustie internă, de pe șosele înseamnă aer mai curat, dar și mai puțină poluare fonică.

Numai că, pentru o categorie de pietoni, nevăzătorii sau persoanele cu probleme de vedere, lipsa zgomotului motoarelor reprezintă un potențial pericol.

Un constructor auto britanic a creat un sistem de alertă audio care să imite zgomotul motoarelor obișnuite. De vara viitoare, în Uniunea Europeană asemenea dispozitive vor fi obligatorii.

John Welsman, reprezentantul unei asociații caritabile pentru nevăzători: "Adesea ajungem în al 11-lea ceas și abia atunci cineva se întreabă: 'Cum rămâne cu persoanele cu probleme de vedere?' Numai că, atunci, deja au fost stabilite reglementări și banii au fost cheltuiți. E foarte greu să-i faci pe oameni să ia în serios și să înțeleagă nevoile unor persoane cu handicap de vedere.

De data aceasta, demersul asociațiilor care îi sprijină pe nevăzători a avut succes.

Citește și
masini second
România, cea mai mare scădere din UE la înmatriculările de autoturisme noi

Începând cu luna iulie a anului viitor, toate vehiculele electrice și hibride noi vor trebui să emită un sunet când circulă la viteze reduse. Iar mașinile deja existente trebuie să fie echipate cu un astfel de dispozitiv până în 2021.

Vehiculele electrice sunt foarte silențioase când circulă cu sub 30 km/h. De multe ori, cicliștii și pietonii care ascultă muzică la căști, nu le pot auzi. Cercetările arată că, în cazul mașinilor electrice, riscul să lovească un pieton este cu 40% mai mare în comparaţie cu maşinile convenționale.

Procentul crește semnificativ pentru oamenii cu dizabilități. Un studiu arată că 93% dintre nevăzători sau persoane cu vedere slabă pot avea probleme din cauza mașinilor electrice.

Rachel Nafzger, stăpâna unui câine însoțitor pentru nevăzători: "Mașinile fac zgomot de multă vreme. Iar nevăzătorii s-au obișnuit să se folosească de acest zgomot în viața de zi cu zi. Înainte să traverseze strada ascultă zgomot de motoare ca să știe dacă e sigur să traverseze. Dacă pui motoare silențioase, înseamnă că reduci în bună măsură independența și încrederea nevăzătorilor care se deplasează.

Foto: Test de silențiozitate al unei mașini

Un cunoscut constructor auto britanic şi-a echipat deja primul său model de maşina electrică cu un dispozitiv care imită sunetul unui motor cu combustie, la viteze reduse. Când maşina circula în marşarier, alerta audio se modifică, indicând schimbarea de direcţie.

Iain Suffield, specialist in zgomote și vibratii tehnice: "Fără sursa de zgomot a motorului mașina este mult mai silențioasă. Principalul nostru obiectiv este adăugarea sunetului de alertă care lipsește la mașinile care merg cu un acumulator electric.

Timp de patru ani a fost dezvoltată această alertă sonoră, emisă din difuzoare plasate în spatele grilei frontale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult