Decizie CEDO: Mesajele private ale soțului pot fi probe la dosarul de divorț, fără încălcarea secretului corespondenței
Însă, divulgarea mesajelor trebuie să aibă efecte ''limitate'' asupra vieţii private, a stabilit instanța europeană.
Aceasta este decizia luată de CEDO în cazul unui conflict dintre soți care dus la divorț. Instanţa europeană a fost sesizată de o femeie din Spania ce s-a plâns că fostul ei soţ portughez nu a fost condamnat de justiţia din ţara lui după ce el a folosit în procesul de divorţ schimburi de mesaje ale ei cu bărbaţi pe website-uri de dating, pe vremea când încă erau căsătoriţi, relatează Agerpres.
Căsătoriţi din 2001, cei doi, care îşi împărţeau viaţa între Spania şi Portugalia, şi-au văzut între timp relaţia degradată şi fiecare a deschis în ţara sa o procedură de divorţ. Acest divorţ a fost în final pronunţat în Spania, unde legea acordă mamei îngrijirea copiilor, cu drept de vizită pentru bărbat.
Dar în cadrul procesului deschis în Portugalia, în special pentru exercitarea autorităţii părinteşti, bărbatul a furnizat mesajele pe care le recuperase de pe un website de întâlniri. Drept urmare, soţia a formulat în această ţară o plângere penală pentru încălcarea secretului corespondenţei, plângere pe care nicio instanţă portugheză nu a considerat-o admisibilă.
În verdictul său, CEDO dă dreptate justiţiei portugheze, estimând mai ales că ''efectele asupra divulgării mesajelor litigioase asupra vieţii private a reclamantei au fost limitate'', în măsura în care aceste mesaje ''au fost divulgate numai în procedurile civile'' la care publicul are un acces ''restrâns''.
Pe de altă parte, mesajele respective ''nu au fost examinate concret'', întrucât tribunalul din Lisabona ''nu a statuat pe fond asupra cererilor formulate de soţ'', mai motivează CEDO, care concluzionează că în acest caz nu a fost încălcat articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitor la respectarea dreptului la viaţă privată şi la secretul corespondenţei.