Cum se prepară carnea de miel ca să nu miroasă. Rețeta unui bucătar arab
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă în anii trecuţi, mulţi români preferau să cumpere un miel întreg şi să-l împartă eventual cu alte rude, acum se orientează către cantităţi mai mici. Preferate sunt pulpele - costă în medie 30 de lei kilogramul.
Florin Mateiță: "Este prezentată ca fiind o carne mai sănătoasă, mai slabă, evident că ştim, capra e mai agitată, ţopăie, urcă prin copaci, mănâncă tot felul de bunătăţi pentru ea. Efectiv plantele aromate, pe care oaia le ocoleşte."
În restul anului, românul fuge de carnea de miel. Deşi ţara noastră este unul dintre principalii crescători de ovine din Europa, cu 10 milioane de animale. Cele mai multe pleacă însă la export.
Reporter: De ce nu mâncaţi mai des carne de miel? Femeie: Nu ştiu. Înainte mâncăm mult mai des, acum nu ştiu de ce, deşi mi se pare că este hrănitoare şi sănătoasă.
Reporter: Cât de des mâncaţi carne de miel? Bărbat: O dată pe an. Reporter: De ce aşa de rar? Bărbat: Nu avem un motiv anume.
Cum prepară arabii carnea de miel ca să nu miroasă
Românul mănâncă în medie, anual, în jur de trei kilograme de carne de oaie sau de capră. De zece ori mai puţină decât carne de porc.
Mulţi se sperie de miros. Depinde însă şi de felul în care este gătită. În bucătăria arabă, de exemplu, carnea de miel sau de oaie nu miroase. Deşi provine tot din fermele din România.
Bucătar restaurant: "Secretul la miel, să-l las cu condimentele înainte cu o seară. Uleiul de măsline este esenţial. Scorţişoară, nucșoară, cuișoare. Să nu prăjeşti carnea de miel. El se pregăteşte în cuptor sau la grătar sau fiert."