Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum se gătește un toroș delicios. Secretul unui bucătar orădean

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost un adevărat "dezmăț culinar" în weekend la Oradea, unde 14 echipe de bucătari s-au întrecut în prepararea celor mai bune produse tradiționale, iar la loc de cinste a fost porcul.

Adevărații câștigători ai concursului au fost, desigur, cei care au gustat la final din mâncărurile gătite la ceaun sau pe grătar.

Unspezece comune din Bihor, una din Satu-Mare şi două din Ungaria s-au întrecut în prepararea celor mai delicioase bucate tradiţionale din porc, iar totul s-a desfăşurat sub forma unei competiţii.

Bucătar: "Secretul unui toroș excelent constă în bunătăţile care fac parte integrantă din compoziţia lui, condimentarea şi, nu în ultimul rând, carnea care se va adăuga lângă varza călită."

Bucătar: "Jumările sunt aproape gata, mai avem puţin. Oamenii de-abia aşteaptă după ele."

Citește și
mancare
Cantitatea enormă de mâncare pe care o aruncă românii zilnic. Pe ce loc suntem în Europa

Bucătar: "Aicea facem un bob-gulyas, cu condimente asortate, cu gustul secretului, deci e ceva bestial."

Cei mai încântaţi de acest concurs au fost pofticioşii care au avut dezlegare la carne de porc şi voie bună.

Reporter: Ce degustaţi? Bărbat: Caldabosi, sarmale cu pisat, de la Giris. Şi aici un vin plăcut, cu scorţişoară.

Reporter: Cum e torosu? Bărbat: Foarte bun. Femeie: De la excelent în sus. Minunat. Bărbat: Foarte bun, e prima oară când mănânc aşa ceva.

La final preparatele au fost jurizate de către o echipă de bucătari cu experienţă.

Chef Șteafan Bercea, preşedinte juriu: "Avem o sarcină destul de grea, avem de degustat, în primul rând, pentru că cel mai important criteriu din jurizare este gustul. Urmărim şi noutatea cu care vine fiecare concurent, deci inovaţia şi respectarea tematicii concursului."

Şteafan Oprea, preşedinte Asociația Disciples Escoffier: "E extraordinar, chiar apreciez enorm de mult pasiunea cu care aceşti oameni fac toate produsele, gustul bun şi e o mândrie a României ca toţi tuiristii romani sau străini pot să guste când vin în regiunile dumneavoastră."

Nicolae Pop, organizator: "Scopul nostru principal este să păstrăm această tradiţie bihoreană de preparare tradiţională a porcului. Doar susţinând aceşti mici producători locali credem că se poate ridica zona."

Şi pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, mai multe grupuri folclorice au cântat colinde pe scena festivalului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult