Cum schimbi obiceiurile de consum pentru a economisi bani pe alimente, odată cu creșterea prețurilor
În ultimii ani, am fost martorii unei serii de decizii politice și economice precum războiul dintre Rusia și Ucraina și conflictele comerciale dintre SUA și China, care au dus la creșterea prețurilor la o gamă largă de bunuri și servicii.
Potrivit datelor Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii a ajuns la 8.569 lei, în septembrie 2022, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, însemnând o creştere de 19,7%.
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul anPotrivit Institutului Național de Statistică, preţurile de consum în luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3% comparativ cu luna august a aceluiași an.
Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în rândul alimentelor de bază. Uleiul și cartofii s-au scumpit cu 50%, iar laptele, brânza și ouăle cu 20%, față de septembrie 2021. De asemenea, prețul la făina, mălaiul și zahărul a crescut cu 30%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Scumpiri s-au înregistrat și la pâine. Potrivit INS, pâinea costă cu 25% mai mult față de luna septembrie 2021. În cazul cărnii de pasăre, aceasta s-a scumpit cu aproape 18%, în timp ce carnea de porc s-a scumpit cu 13,3%, iar carnea de vită cu 14,6%.
Produse alimentare scumpe care pot fi înlocuite cu unele mai ieftineO metodă pentru a economisi bani la cumpărături este să ne îndreptăm atenția spre produse cu prețuri mai mici. În momentul în care mergem la cumpărături, decizia de achiziție este influențată de mai mulți factori externi, unul dintre aceștia fiind brandul.
Fiecare lanț mare de magazine are, însă, propria marcă de produse, care de obicei sunt mai ieftine față de produsele mărcilor cunoscute. Pentru cei care nu știu, mărcile proprii ale magazinelor sunt de fapt tot produsele brandurilor cunoscute, diferența fiind însă prețul, care este stabilit de retaileri.
Alte modalități de a economi bani pe alimenteInflația de 15,3 % din luna septembrie 2022 a determinat creșteri substanțiale în ceea ce privește alimentele și îi îndeamnă pe români să se gândească de două ori înainte de achiziționa un produs. Află din rândurile de mai jos, ce sfaturi să aplici pentru a economisi bani atunci când mergi la cumpărături.
Organizează-ți bugetul și fă-ți o listă de cumpărăturiÎnainte de a merge la cumpărături, încearcă să stabilești o sumă de bani pe care vrei să o atribui pentru cumpărarea alimentelor.
De asemenea, este important să mergi în magazin cu o lista scrisă dinainte cu ceea ce vrei să cumperi. Astfel, în momentul în care vei ajunge în magazin nu vei mai fi tentat să cumperi alte lucruri.
Lasă cardul de salariu acasă și ia cu tine doar atâția bani cât ai nevoie pentru a cumpăra articolele de pe listă.
Nu te duce la cumpărături atunci când ți-e foameO greșeală pe care o fac foarte mulți consumatori este să meargă la cumpărături atunci când le este foame. Acest lucru îi va determina să cumpere mai multe produse decât ar avea nevoie.
Urmărește cu atenție reducerilePentru a te bucura de reduceri reale la alimente este absolut necesar să urmărești o perioadă de timp prețul acestora și să vezi dacă discount-ul chiar merită. Unul dintre trucurile pe care le practică marii retaileri este să crească prețul înainte de reducere.
Alege un coș mai mic de cumpărăturiÎn momentul în care ajungi la magazin alege un coș de mână, în loc de un cărucior pe roți. Cu cât este mai mare coșul, cu atât mai mult vei simți nevoie să cumperi mai multe produse pentru a-l umple. Coșul de mână, fiind mai mic se va umple mai repede și nu va mai trebuie să faci alte cumpărături.
Compară prețurile magazinelorÎnainte de a merge la cumpărături verifică prețurile alimentelor pe care vrei să le cumperi și în alte magazine, pentru a știi de unde să cumperi cele mai ieftine produse.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: preturi , alimente , cumparaturi , cos de cumparaturi
Dată publicare: 28-10-2022 19:47