Cum să fierbi pastele ca să nu se lipească - ce ingredient să adaugi în apă
Galerie foto
Ce faci greșit și cum poți preveni să se întâmple asta? Trucurile sunt foarte simple și odată ce le aplici nu va mai trebui să îți faci griji în legătură cu asta.
Cum se fierb pastele ca să nu se lipeascăDacă nu poți găti altceva, ar trebui cel puțin să poți fierbe paste. Dar pastele pot deveni destul de lipicioase, dacă nu sunt gătite corect.
Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni acest lucru:
Asigură-te că apa ta fierbe înainte de a adăuga orice fel de paste. Dacă adaugi pastele înainte ca apa să fiarbă cu adevărat, ele vor sta în apa care nu este suficient de fierbinte și se vor lipi între ele.
Când adaugi paste în apa clocotită, de fapt, scade temperatura apei, deci dacă apa ta nici măcar nu fierbe de la început, va fi destul de călduță odată ce adaugi pastele.
Amestecă pastele. În primele două minute de când pui pastele în apa clocotită, ele sunt acoperite de un strat lipicios de amidon. Dacă nu-i amesteci continuu în primele două minute, ele se vor lipi unele de alele și vor rămâne lipite.
Nu adăuga ulei la pastele tale dacă planifici să le mănânci cu sos. Da, uleiul va face pastele mai puțin lipicioase, dar le face atât de alunecoase încât atunci când încerci să adaugi sos, acesta va aluneca pur și simplu de pe ele.
Nu există nimic mai rău decât atunci când tot sosul ajunge la fundul farfuriei. Cu toate acestea, dacă ai de gând să mănânci pastele cu unt sau doar cu ulei de măsline, atunci poți adăuga ulei în apa clocotită.
Clătește pastele gătite cu apă — dar numai dacă nu le mănânci imediat. Dacă nu ai de gând să scurgi pastele, să le acoperi cu sos și să le mănânci imediat, este cel mai bine să le clătești cu apă rece. Acest lucru îndepărtează amidonul, care este principala cauză a lipirii pastelor.
Când ești gata să mănânci, asigură-te că încălzești pastele cu sosul pe care-l folosești. Această metodă funcționează și dacă folosești pastele pentru o salată rece.
Adaugați sare în apa pentru paste. Acesta este un pas simplu pe care nu ar trebui să-l omiți, deși probabil nu va impiedica lipirea pastelor.
Sarea în apă nu împiedică tăițeii să se lipească, dar le va da mai multă aromă.
Sarea nu previne lipirea și, în contradicție cu mitul, nu va face ca apa să fiarbă mai repede. Dar ceea ce face este să adauge aromă, așa că ar trebui să incluzi acest pas în rutina ta de gătit paste. Doar pune sarea după ce apa clocotește.
Dacă adaugi sarea înainte ca apa să fiarbă, probabil nu va face o diferență semnificativă.
Mulți dintre cei care gătesc paste și acestea se lipesc fac o greșeală enormă. Nu folosesc suficientă apă sau un vas suficient de încăpător.
Acesta este un alt aspect pe care ar trebui să-l iei în considerare dacă pastele tale se lipesc chiar și după amestecare frecventă: dacă folosești suficientă apă sau nu.
Motivul pentru care pastele se lipesc în primul rând este că ele eliberează amidon în apă în timp ce fierb.
Dacă ai suficientă apă, concentrația va fi destul de scăzută, astfel încât riscul ca pastele să se lipească va fi redus.
Raportul este de obicei de 4 litri de apă la 1 kilogram de paste uscate. Dacă gătești într-o o oală mai mică și folosești mai puțină apă, amestecă mai des.
Sfaturi importante când gătești pasteNu este o idee bună să gătești pastele prea devreme.
Există riscul ca ele să se lipească înainte de a face sosul. Pastele pot fi amestecate cu o cantitate mică de ulei, dar acest lucru va împiedica lipirea sosului.
În plus față de clătirea pastelor sub apă rece, vei clăti și amidonul care este necesar pentru ca sosul să le lpească de ele. Combină pastele cu sosul imediat ce sunt gătite.
Pastele proaspete ar trebui presărate cu făină Dacă faci paste de casă sau tăiței de casă, folosește destulă făină.
După ce stau un timp, aluatul proaspăt va elibera umiditate, ceea ce va face ca pastele sau tăițeii să se aglomereze.
Când îi porționezi, presară-i din nou cu făină înainte de a-i tăia.
Cea mai bună metodă este să adaugi pastele în sos chiar înainte să se termine de gătit. Lasă pastele al dente, apoi termină-le de gătit în sos.
Este doar o chestiune de a scoate pastele din apă cu câteva minute înainte să fie complet gătite, și apoi să le lași în sos să se termine de gătit.
Înainte de a scurge pastele, s-ar putea să vrei să păstrezi puțină apă de paste într-o ceașcă înainte de a le scurge.
Apa cu amidon se adaugă la orice fel de sos și asta va face ca sosul să se lipească mai bine de paste, având un preparat omogen.
În plus, acest truc este ideal dacă sosul tău a ieșit puțin cam subțire. Amidonul din apa în care s-au gătit pastele va face ca sosul să se îngroașe și să capete o consistență perfectă.
Apa pentru paste este esențială dacă faci paste carbonara. Aceasta este ingredientul principal, care leagă tot preparat și care face din gălbenușul de ou și parmezan un sos catifelat și delicios.
În plus, este ideal și dacă ai un sos prea gros. Adaugă puțină apă de la paste în sos, mai amestecă de câteva ori și apoi oprește focul după ce ai adăugat pastele gătite. Sosul va fi mai lichid dacă nu lași amidonul să se gătească și să îngroașe totul.