Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să alegem cea mai bună carne de miel sau de ied pentru Paște. Sfaturile fermierilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mai sunt câteva săptămâni până la Paște, iar în ferme și băcănii se fac deja liste cu numele celor care vor să cumpere carne de miel sau de ied.

Fermierii anunță că au în stâne exemplare mai mici sau mai mari de rase diferite pentru toate gusturile, iar bucătarii spun că ideal ar fi ca animalul să aibă peste opt kilograme, ca să poată fi gătit mai ușor.

Un fermier din județul Covasna are la stână miei de diferite greutăți. Cei între opt și 14 kilograme au carnea mai fragedă și mai gustoasă.

Fermier: ”Tigaie ruginie, specific zonei. Un miel de carne și lapte. Miel de 20 de kilograme cu carcasă la 15 kilograme. Cel de 20 de kilograme are trei luni, cel de 15 kilograme are două luni.”

Gustul mielului diferă în funcție de rasa si de zona în care crește animalul. Cel din Dobrogea, de exemplu, e considerat cel mai gustos, pentru că mănâncă iarbă crescută într-un sol bogat, iar mielul din Transilvania, care paște pe pășuni montane, are un gust mai floral.

Citește și
miel
Românii au început să cumpere carne de miel pentru Paște. Care este prețul

Deși sunt mari crescători, românii nu sunt și amatori de miei. Oamenii cumpără în cantități mici carne, cât să facă o friptură sau o ciorbă.

Florin Mateiță, reprezentantul unei coopoerative online: ”Am porționat mielul și l-am transformat în patru tipuri de pachete. De foarte multe ori rămânem cu deficit de drob. Pachetele de pulpe sunt la fel, foarte căutate.”

Un kilogram de carne de miel se vinde pe internet și cu 40 de lei, față de 28, cât e la poarta fermei.

Cei care nu agreează mielul aleg carnea de ied, mai ușor de digerat. De altfel, cererile s-au dublat față de anul trecut. Un fermier din județul Argeș, de exemplu, primește zilnic și cinci apeluri de la clienți.

Fermier: ”Oamenilor care au cumpărat anul trecut de la noi le-a plăcut atât de mult, încât anul acesta unii au cerut câte doi. În funcție de familie, și câte trei. Unii au adus și alți prieteni.”

Consumul de carne de oaie și capră a crescut ușor în ultimii ani. Vedem că în 2018 un român mânca 2,2 kilograme, iar doi ani mai târziu cantitatea a crescut cu aproape jumătate de kilogram. În cazul mielului și al iedului consumul crește în special în perioada Paștelui. În restul anului cererea este foarte scazută. În schimb, mâncăm de 10 ori mai multă carne de pui, adică 25 de kilograme pe an și de 14 ori mai multă carne de porc, peste 37 de kg.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult