Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum poți face pâine în casă fără drojdie. Rețete vechi prezentate pe Youtube

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pâinea făcută în casă a ajuns vedetă pe rețelele de socializare. Cu drojdie sau fără, frământată cu mâna sau la mașină, mulți o pregătesc cu drag și postează poze ispititoare pe internet.

Cum drojdia este mai greu de găsit, gospodinele s-au adaptat și folosesc rețete vechi, dar cu un rezultat grozav.

Youtuber: "Folosim 100 de grame din drojdie, 270 de grame de faină albă, 100 de grame de faină integral, de grâ. Nu e nevoie să frământăm. Şi iată acesta este aluatul nostru, cu drojdia crescută de noi în casă. Rămâne la temperatura camerei până la 18 ore."

Cum drojdia a devenit o raritate, bucătarii vin cu soluţia. Chef Toma, din Alba Iulia, ne arată cum se făcea pe vremuri pâinea de casă: cu maia.

Cosmin Toma, chef: "Trebuie să apelăm la reţetele bunicilor noştri, ingredientele de care avem nevoie pentru aceasta maia sunt următoarele: faină, avem cereale de orz, stafide, iaurt, o lingură de miere şi puţină bere. Dacă nu aveţi bere puteţi să înlocuiţi cu vin, iar în 24 de ore dacă ţineţi maia aceasta la cald, o să aveţi o drojdie naturală." Faină şi maiaua trebuie frământate foarte bine. Apoi aluatul se lasă la dospit acoperit cu un ştergar. Coca astfel pregătită trebuie coapta la foc domol.

Citește și
Paella
Spaniolii au uitat de paella. ”Cumpără doar pâine”

Cosmin Toma, chef: "Pita este gata, este rumenita, este făcută, miroase foarte bine, deci şi fără drojdie putem să gătim."

Loredana locuieşte în Baia Mare cu fetiţa şi cu soţul, Peter, cetăţean irlandez. După ce drojdia a dispărut din magazine, bărbatul i-a sugerat să folosească o reţetă veche din Irlanda: pâine crescută cu bicarbonat şi iaurt.

Şi alte ingrediente fac produsele de panificaţie pufoase atunci când nu avem drojdie. Ne arată aceasta gospodină din Maramureş.

Virginia Vânt, gospodină: "Eu fac aproape zilnic şi în cuptor. Eu am locuit în Spania 5 ani şi nu cumpărăm pâine, făceam în casă. Dacă nu găsesc drojdie, mă gândeam ce o să fac. Se poate face şi cu oţet şi cu bere. Şi se face şi o crestătură cu făină, drojdie şi apa caldă să dospească şi apoi se frământa"

Totuşi, oricât de bună ar fi pâinea abia scoasă din cuptor, nutriţioniştii ne spun să fim atenţi şi la calorii şi să nu mâncăm prea multă, mai ales că trebuie să stăm în casă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult